- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

На листи 100 најбогатијих Словенаца и познати кошаркаш

CC0 / Pixabay / Долари
Долари - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Сто најбогатијих Словенаца располаже заједно имовином вредном 7,1 милијарду евра, што је рекордан износ и за скоро четвртину или 1,3 милијарде евра већи него 2020. године. На листи се овог пута нашао и кошаркаш Лука Дончић.
На врху ранг листе словеначких богаташа нема промена, при чему Само и Иза Сија Логин и даље држе прво месту испред другопласираног пара Сандија Чешкоа и Ливије Доланц, пише пословни лист „Финанце“.
Раст богатства 100 најимућнијих Словенаца, највећи после 2008. године, резултат је бољег котирања њихових компанија на берзама, што је основ за процену њихове нето вредности, али и доброг пословања, раздуживања, јачања финансијских бафера и, у неким случајевима, успешних аквизиција, наводи лист, а преноси агенција СТА.
Почетни износ богатства на листи топ 100 је такође порастао са прошлогодишњих 20,9 милиона евра на 27,7 милиона евра, док је са листе испало више од четвртине људи који су се на њој налазили прошле године.
Клубу најбогатијих придружило се 10 нових особа, а 17 се поново вратило.
Најзанимљивији новајлија на листи је кошаркаш Лука Дончић, с богатством процењеним на 29,4 милиона евра, након што је ова НБА звезда потписала петогодишњи уговор са Далас Мавериксима од 207 милиона долара.
На челу листе су Иза Сија и Само Логин, некадашњи власници програмера апликације „Аутфит7“ и бивши супружници који су наставили да раде заједно због чега се третирају као један ентитет. Вредност њихове имовине процењена је на 689 милиона евра.
На позицији број два су Санди Чешко и Ливија Доланц са процењеним богатством од 355 милиона евра, при чему највећи део њихове имовине чини приход од 55-процентног удела у малопродајном омни-каналу „Студио Модерна“.
У водећу тројку најбогатијих пробила се породица Шешок, власници групе за електронику „Искра“, која је забележила највећи скок на листи увећавши богатство са прошлогодишњих 150 милиона евра на 270 милиона евра.
„Финанце“ наводе да је брачни пар Весна и Дари Јужна, власници холдинг компаније „Перспектива“, ушао у првих 10 богаташа с растом имовине од 73 одсто на 202 милиона евра, највише захваљујући раздуживању и расту тржишне вредности енергетске компаније „Петрол“, пренео је Танјуг.
Новац - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Топ 20: У којим државама живи највише милијардера
Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
ЕКОНОМИЈА
„Форбсова“ листа најбогатијих Американаца: Где је Закерберг и зашто је Гејтс потиснут
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала