- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска позвала НАТО да повећа војно присуство на истоку Европе

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаЛетонски војници
Летонски војници - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Председник Пољске Анджеј Дуда предложио је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу да повећа војно присуство Алијансе на источном крилу у светлу ситуације у Украјини.
„Предложио сам генералном секретару да повећа спремност снага НАТО-а у том делу Европе, на источном крилу“, рекао је Дуда на прес-конференцији након састанка са Столтенбергом.
Међу неопходним мерама, Дуда је набројао „јачање стратешког посматрања, ваздушно патролирање, прикупљање обавештајних података и јачање спремности јединица НАТО-а на источном крилу“.
Како је навео, то је неопходно „како би се свим могућим агресорима показало да Алијанса није само спремна на одбрану, него и на заштиту безбедности савезника са којима сарађује, укључујући и Украјину“.

Пољска страхује од ескалације на граници са Белорусијом

Према речима Дуде, он не види непосредну војну претњу због мигрантске кризе на граници са Белорусијом.
Пољски председник је додао да он узима у обзир могућност позивања на члан четири Споразума о НАТО који предвиђа могућност сазивања Савета Алијансе ако једна од чланица сматра да постоји претња по њену безбедност.
„Сада ситуација не одговара квалификацијама члана четири. Не постоји непосредна војна претња, нема напада на било коју суседну земљу“, рекао је Дуда.
Такође је рекао да се Пољска плаши ескалације ситуације на граници са Белорусијом.
„Ову ситуацију (мигрантску кризу) доживљавамо као провокације које, плашимо се, могу довести чак до ескалације насиља отварањем ватре са белоруске стране – то могу учинити мигранти или белоруске снаге“, рекао је Дуда.
Он оцењује да су у последње време илегални мигранти на граници Пољске донекле променили тактику.
Столтенберг, са своје стране, сматра да Пољска сама излази на крај са мигрантском кризом код својих граница без учешћа НАТО-а.
„Пољска се до сада сама сналазила без директног учешћа НАТО-а“, констатовао је генерални секретар, истакавши да су савезници солидарни са Пољском и да су спремни да размотре захтеве о подршци уколико их добију.

НАТО спреман за дијалог са Русијом

НАТО је спреман да разговара са Русијом о ситуацији око Украјине, рекао је генерални секретар Алијансе.
„Штета што је Русија затворила канцеларије НАТО-а у Москви и обуставила рад мисије при НАТО-у у Бриселу. Спремни смо за дијалог, између осталог и у оквиру Савета Русија-НАТО, за разговор о осетљивим питањима, укључујући ситуацију око Украјине, јер верујемо да је то најбољи начин за решавање тих питања“, поручио је Столтенберг, додајући да НАТО још није добио од Русије одговор на предлог Алијансе да се одржи седница Савета.
Кијев и западне земље у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије код граница Украјине. Кремљ је поручио да Русија премешта своје трупе на својој територији по свом нахођењу, те да то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
РУСИЈА
„Ко ће кога напасти – Русија Украјину, или ипак обрнуто“: Кремљ открива „детаље“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала