- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска: Више од 200 миграната покушало на силу да пређе границу

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
У среду увече више од двеста илегалних имиграната из Белорусије насилно је прешло границу и ушло на територију Пољске, саопштила је портпаролка пољске граничне страже Ана Михаљска.
Пробој се догодио око 19 часова на деоници граничног одреда у Черемши. Мигранти су се понашали агресивно, гађали су снаге безбедности камењем и моткама, а активно су их подржавале „белоруске службе“, додала је портпаролка.
„Око 230 особа прешло је на пољску страну на удаљености од неколико метара. Они су приведени и враћени на граничну линију“, прецизирала је она.
Седам особа остало је на територији Пољске, а петоро којима је потребна медицинска помоћ је хоспитализовано.
„Били су исцрпљени, учествовали су у нападу на нашу границу. Имају свакакве огреботине. Знамо да им је стање стабилно. Лекари кажу да ће за неколико сати моћи да изађу из болнице“, закључила је Михаљска.
Према подацима Граничне службе, на територији Белорусије у близини границе налази се неколико хиљада миграната који намеравају илегално да уђу уу Европску унију.
Пољска служба је током протеклог дана забележила 375 покушаја илегалног уласка, а 56 људи ће бити протерано из земље.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната из земаља Блиског истока и Африке на граници са Белорусијом и оптужују Минск за стварање мигрантске кризе. Минск демантује све оптужбе. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Ограда и бодљикава жица на пољско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
СВЕТ
Белорусија: Пољска против миграната користила експлозивне пакете и сузавац
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала