- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски премијер: „Северни ток 2“ ће повећати зависност ЕУ од Русије

© AFP 2023 / ODD ANDERSENЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Европска унија постаће зависнија од Русије ако проради гасовод „Северни ток 2“, изјавио је премијер Пољске Матеуш Моравјецки на састанку са хрватским колегом Андрејем Пленковићем у Загребу.
Пољски политичар сматра да Москва наводно користи гас као „политички адут”.
„Русија уз помоћ гасовода ‘Северни ток 2’ врши притисак на Пољску и целу Европску унију. Део Европске уније већ увелико зависи од руских енергената, а ако гасовод проради, можемо закључити да ћемо постати још зависнији“, истакао је Моравјецки.
Раније је Моравјецки оптужио „Гаспром“ за „манипулације” на тржишту гаса које су наводно довеле до повећања цена гаса у Европи. Кремљ је на ове оптужбе одговорио да су западни политичари погрешили у процени када су прелазили на алтернативне изворе енергије.
Са своје стране, председник Русије Владимир Путин је изјаве о употреби гаса као оружја назвао „потпуном бесмислицом“. Москва је више пута истицала да „Гаспром“ испуњава све своје обавезе према европским партнерима и да је спреман да продаје више природног гаса.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Против пројекта активно се боре Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, и Украјина која се плаши губитка транзита. Москва је више пута наглашавала да је ово комерцијално предузеће од користи и за Русију и за Европску унију.
Премијер Пољске Матеуш Моравецки - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
РУСИЈА
Пољски премијер позива Немачку: Зауставите „Северни ток 2“
Брод за полагање цеви Фортуна у луци немачког града Визмар - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
РУСИЈА
Путин: Свет може да избегне драматичне гасне кризе, окрените се „Северном току 2“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала