- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски сенатор: Европа треба да извуче лекције из гасне кризе

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаАлексеј Пушков
Алексеј Пушков - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Члан Савета Федерације Русије Алексеј Пушков изјавио је да би Европа могла да извуче лекције из гасне кризе.
„Гасна криза у Европи ове зиме, ако је ишта показала, то је неопходност несметаних испорука руског гаса, а посебно након што је гас из Сједињених Америчких Држава и неких других земаља-снабдевача отишао на азијска тржишта. У то се уверила цела Европа – одатле и апели Москви са захтевом да се повећа обим испорука“, написао је Пушков на свом каналу на Телеграму.
Пушков и је раније указивао на покушаје Запада да окриви Русију за гасну кризу. Према његовим речима, Европљанима се говори и наставиће да се говори да је Русија крива за гасну кризу у Европи, упркос томе што су после обуставе „Северног тока 2“ цене гаса порасле за 18 одсто.
Председник Русије Владимир Путин је 13. октобра изјавио да је поскупљење гаса у Европи резултат несташице струје, а не обрнуто. Европски играчи нису летос журили да обнове резерве у подземним складиштима гаса, додао је он оповргавајући претпоставку да високе котације иду на руку произвођачима сировина.
Последњих месеци цене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле. У августу је цена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али су цене и даље премашивале границу од хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Лого компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
РУСИЈА
Руски гас доминира у Европи: „Гаспром“ испоручује огромне количине горива и повећава производњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала