Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић данас са Путином: Главна тема - цена гаса

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаАлександар Вучић и Владимир Путин
Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговараће данас у Сочију са председником Русије Владимиром Путином. Најпре је планиран тет-а-тет састанак двојице председника око 13 сати по локалном времену, а затим је предвиђен ручак, потврђено је за Тањуг из Председништва.
Да је реч о изузетно важном сусрету за Србију, председник Вучић нагласио је више пута, истичући као највазнију тему разговора будући дугорочни уговор са Русијом о испоруци гаса, не кријући да ће молити Путина за најповољнију цену тог енергента, јер од ње зависи и даљи привредни развој Србије.
"То је питање за целу нашу земљу, јер нам од тога зависи долазак инвеститора, да ли ћемо имати струју и резерве", рекао је Вучић уочи одласка у Русију.
Сусрет у Сочију, 19. по реду званични састанак двојице председника долази у тренутку бројних изазова који су пред Србијом - појачаних притисака са запада "упакованих" у критике о владавини права, положају медија, стању екологије, те ћутања међународне заједнице на потезе Приштине, али и компликовања ситуације у региону.
Вучић је сам данас најавио да су то питања од кљуцног знацаја о којима це разговарати са руским председником, којег ће, како је рекао, обавестити и о свему што се дешава у разговорима о КиМ, као и о целокупној ситуацији на Западном Балкану.
"За нас су интересантна питања из региона, али сасвим сигурно је да ћу од Путина моћи да чујем како он види ситуацију у Европи и Азији и у свету, и како ми, како мала земља да нађемо најбољу позицију у турбулентном свету и заштитимо своје интересе", рекао је Вучић.
Та питања и Кремљ види као централна у разговору двојице лидера. Јуче је, наиме, и портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио да ће Путин у Сочију разговарати са Вучићем о "сарадњи две земље на обострану корист", што ће, како је оценио, бити "веома важни разговори са савезником и пријатељем Русије".
Вучић је најавио да ће након разговора са Путином српску јавност моћи да обавести о свим новим договорима на пољу економије и у другим областима.
Састанак Путина и Вучића коментарише главна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СРБИЈА
Вучић из Сочија: Хвала Путину на поштовању, за нас је важнији резултат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала