- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Нове америчке санкције „Северном току 2“ манифестација опсесије

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Ленинградской области
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Нове америчке санкције гасоводу „Северни ток 2“ изгледају као манифестација опсесије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Још једне законски условљене санкције против компанија повезаних са ‘Северним током 2’ које је увела америчка администрација изгледају као манифестација већ праве опсесије. На крају крајева, пројекат је у фази завршетка припреме за пуштање у рад. Аргументи о искључиво комерцијалној природи овог пројекта, који је заиста изузетно важан за стабилно снабдевање струјом и одржавање конкурентности Немачке и уопште Европске уније, добро су познати, редовно смо их излагали“, рекла је Захарова на редовном брифингу.
Она је додала да су нове америчке санкције нелегитимне и штете интересима савезника Вашингтона.
„Руски став остаје непромењен: једностране, антируске санкције су нелегитимне“, истакла је портпаролка.
„Оне не ударају толико на наше, колико на интересе самих САД, а у случају ‘Северног тока 2’ – директних савезника САД – ЕУ и Немачке, како колективно тако и појединачно“, додала је Захарова.
У уторак је на сајту Министарства финансија САД објављено да су Сједињене Америчке Државе увеле санкције компанији „Трансадриа“ са седиштем на Кипру и броду „Марлин“ који су повезани са пројектом „Северни ток 2“.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Против пројекта активно се боре Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, и Украјина која се плаши губитка транзита. Москва је више пута наглашавала да је ово комерцијално предузеће од користи и за Русију и за Европску унију.
Конгрес САД - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
РУСИЈА
Амерички медији: Бајден жели да искључи санкције против „Северног тока 2“ из војног буџета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала