- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Зар ће Запад опет бити глуп и дати паре за то?“: Лукашенко о новом плану опозиције

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су опозиционе снаге које се налазе ван граница земље припремиле нови план за дестабилизацију државе. Власти Белорусије су са тим упознате и обелоданиће те планове, додао је он.
„Они (опозиција) су већ израдили план. Ја сам га упутио у администрацију да га анализирају и објаве како би сви видели шта они желе. То је смешно. То је план како да обезбеде финансирање, ништа друго се не може рећи“, наводи речи Лукашенка портал „СБ. Белорусија данас“.
План је буквално смешан, поновио је он.
„Читам и мислим: зар ће Запад опет бити глуп и дати паре за то. Сами ћете видети план. О чему је реч? Већ су се спремили да пониште Устав и ако њихов план буде реализован, да поново изведу народ на улице. Историја их ничему није научила“, навео је белоруски председник.
Подсетимо, након председничких избора 9. августа 2020. године у Белорусији су почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. Осим тога, одржавани су и митинзи присталица Лукашенка, чија је инаугурација одржана 23. септембра.
Односи Белорусије са западним земљама нагло су се погоршали након председничких избора. Европска унија није признала изборе као слободне и демократске, а такође ни Александра Лукашенка за изабраног председника. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе и Канада увеле су санкције низу белоруских званичника, као и предузећима повезаним са актуелним властима Белорусије. Касније су ове санкције проширене.
Лукашенко: За нас је Русија незаменљива - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
СВЕТ
Лукашенко: Запад покушава да смени власт у Белорусији, припремају се диверзије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала