- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајденов виртуелни свет: Зашто Америка није позвала Турску, Русију и Кину на Самит за демократију

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЊујорк
Њујорк - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Америка планира да одржи виртуелни онлајн Самит за демократију у децембру. Претпоставља се да су позвана прва лица многих земаља и бизнисмени, међутим лидери Турске, Русије и Кине нису. Зашто је и Турска, као чланица НАТО-а, изостављена са списка „гостију“?
Према речима професора са Универзитета Малтепе Хасана Унала, многе земље које нису добиле позив на самит обједињује њихов значајан потенцијал и утицај у оквиру постојећег мултиполарног светског поретка. Такође је приметио да на списку нема ниједне турске републике.

„Бајден и његов тим демонстрирају јасан антитурски став. Сматрам да актуелна америчка администрација има све шансе да уђе у историју као најмање успешна, потиснувши у том погледу и администрацију (Џимија) Картера.... Сматрам да тај самит неће донети никакве резултате. То је Бајденов виртуелни свет“, рекао је професор Унал за Спутњик.

Говорећи о циљевима одржавања самита, политички аналитичар Јунус Емре Ердолен сматра да се ради о жељи Америке да оформи широк савез против Русије и Кине.
Експерт примећује да се на списку позваних налазе Филипини и Индија, иако су те земље озбиљно критиковане од стране организација за заштиту људских права.
„Ствар је у томе што Бајден са земљама јужне Азије покушава да створи блокаду Кине и током Самита за демократију намерава да учврсти постојећи савез са њима“, констатује Ердолен за Спутњик.
Истовремено подсећа да Америка редовно осуђује Турску за кршење демократских принципа, те да односи две земље пролазе кроз тежак период.

„Међутим, оправданост учешћа Ирака, Пакистана, Индије, Филипина и Пољске очигледно није процењивана према истим критеријумима као и присуство Турске. Овде долази у обзир још један фактор. У интересу Америке је да формира широк савез са наведеним земљама у циљу супротстављања тројци – Ирану, Кини и Русији. Због тога је критеријум демократског развоја тих земаља код Вашингтона у другом плану. Турска данас није приоритетни стратешки партнер за Америку након што је Вашингтон преусмерио пажњу са региона Блиског истока“, закључује Ердолен.

Подсетимо, председник САД Џозеф Бајден ће ,од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере из владе, цивилног друштва и приватног сектора, а Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
РУСИЈА
Кремљ: Самит за демократију без Русије и Кине – старање нових подела
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала