- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора: Одлаже се увођење ковид потврде за јавне управе

© Sputnik / СпутњикЗастава Црне Горе и путокази на Дворском тргу на Цетињу
Застава Црне Горе и путокази на Дворском тргу на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић саопштила је данас да се увођење Националне дигиталне ковид потврде у јавној управи одлаже до дефинитвног изјашњења Министарства правде.
Она је то рекла на пресу Министарства здравља (МЗД), Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) и Института за јавно здравље (ИЈЗ) на којој се представља тренутна епидемиолошка ситуација у Црној Гори, изазвана пандемијом коронавируса.
Државни секретар у Министарству правде Борис Марић рекао је да у питању афирмација људских права и слобода, те да је потребна међуресорска сарадња.
"Сви смо на истом задатку, поштовање Устава је наш примарни задатак. Зато смо опрезни са увођењем ковид потврда у јавној управи, иако много индикатори указују да за тим постоји потреба", рекао је Марић.
Министарка Боровинић Бојовић је напоменула да се и на иницијативу Министарства здравља сваке седмице одржавају састанци са представницима Министарства правде, Министарства одбране, Управе за инспекцијске послове и Управе полиције.
"Од Министарства јавне управе смо затражили да спроведу анонимну анкету како бисмо у догледно вријеме знали тачан обухват имунизованих у јавној управи како бисмо таргетирали оне који и даље размишљају о вакцинацији јер је план да се организује циљана имунизација оних који су заинтересовани. Јавна управа мора да буде примјер. Морам да напоменем да је од укупног броја запослених у Министарству здравља који су у процесу рада до сада имунизовано око 85 одсто што је, заиста, похвалан резултат", рекла је она.
Министарка је додала да ће у међувремену, Министарство здравља и ИЈЗЦГ ће провјерити капацитете тестирања на корона вирус у приватним и државним лабораторијама јер се разматра могућност да се тестирање, осим за симптоматске случајеве, у државним установама наплаћује.
"Националне дигиталне ковид потврде биће валидне шест мјесеци након друге дозе односно од оболијевања, због чега се грађани охрабрују да добоју своју трећу дозе вакцине", рекла је Боровинић Бојовић.
По њеним ријечима, осим за улазак у Црну Гору, за боравак у унутрашњости угоститељских објеката, за присуство свим културолошким и спортским догађајима – како на отвореном и затвореном простору, Национална дигитална ковид потврда, је услов за улазак и у дјечије играонице , вјерске објекте, теретане, биоскопе, позоришта, концертне хале.
"Забрана новогодишњих концерата, подсјећамо, донешена је раније. За дане дочека Нове године, 31. децембра и 1. јануара, као и током божићних празника 24. и 25. децембра као и током 6. и 7. јануара, не важи временско ограничење рада угоститељских објеката до поноћи. Уз посједовање Националне дигиталне ковид потврде у угоститељским објектима, дозвољава се и да за столом буду више од четири особе под условом да су обезбијеђена четири метра квадратна на укупној површини по особи. Дозвољен је рад музичких извођача и у унутрашњости угоститељских објеката и споља. За наступе у унутрашњости угоститељских објеката, сви присутни – и извођачи и запослени и гости морају имати Националну дигиталну ковид потврду. Предлог је и да се повећају казне за непоштовање мјера", рекла је Боровинић Бојовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала