- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Договор Путина и Вучића о гасу - двострука корист за Србију

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин
Председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Разговори председника Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића су се за Србију по питању гаса показали двоструко корисним. Ем ћемо и у наредних шест месеци плаћати исту, више него три пута јефтинију цену гаса у односу на тржишну, ем ћемо нови дугорочни гасни уговор са Русима склапати пред лето када је цена гаса уобичајено нижа.
Уз сву незахвалност поргнозирања цене цене гаса у том периоду, уредница поратла Енергија Балкана, Јелица Путниковић очекује да би она на европским берзама свакако могла бити много нижа од тренутних око хиљаду долара за хиљаду кубних метара.

Двострука корист

Енергенти су увек јефтинији од пролећа и у лето, него у јесен и пред грејну сезону. То више важи за природни гас него за електричну енергију, али ове године се десила пометња јер је Западна Европа имала проблем са струјом из обновљивих извора због чега су још током лета повећали потрошњу гаса да би производили струју, па је дошло до наглог поскупљења природног гаса на берзама“, напомиње Путниковићева за Спутњик.
Она подсећа да је у исто време привреда у свету коју је пандемија ковида умртвила почела је да ради и троши више гаса не само у Европи већ у целом свету, од Јужне Америке до Далеког истока, због чега је уговарано добаљање природног гаса од свих великих произвођача, са чим је Европа окаснила.
© Sputnik / Лола ЂорђевићГаспром негује дугорочну сарадњу са својим партнерима међу којима Србија и Србијагас имају специјалан статус
Компресорска станица Велика Плана - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Гаспром негује дугорочну сарадњу са својим партнерима међу којима Србија и Србијагас имају специјалан статус
Наша саговорница напомиње да смо истовремено имали настојања Америке и структура у Бриселу да се гасовод Северни ток 2 не пусти у погон, при чему је Северни ток 1 применом Трећег енергетског пакета ЕУ ограничен да ради само са пола капацитета. Удружени сви ти фактори су довели до пометње на тржишту гаса.

Очекује се пад цене гаса

„Та цена која је била достигнута и у једном тренутку била астрономских 2000 долара за хиљаду кубних метара гаса била је изфорсирана и то није реална цена у односу тражње и понуде. Тако да очекујем да ће за шест месеци цена на европским берзама свкакао бити много нижа од хиљаду долара на хиљаду кубика. Колика би она могла да буде тешко је прогнозирати и не бих се у то упуштала, али је за Србију сигурно много боље да нови аранжман склапа у време када се гас не троши за грејање и то ће сигурно имати у виду у Гаспрому када буду правили рачунице“, каже Путниковићева.

Видећемо, каже, шта ће тада бити и са ценом сирове нафте која је сада око 80 долара за барел. Она подсећа да су Американци, уз Велику Британију, придобили чак и Кину и Индију у својим настојањима да чланицама ОПЕК-а истргну из руку регулацију цене нафте тако што су кренули да продају и своје резерве нафте како би јој оборили цену.

И нови дугорочан уговор ће бити добар по Србију

„Имаћемо у првим летњим месецима идуће године јаснију ситуацију на светском тржишту и по питању цене природног гаса и цене сирове нафте што ће утицати и на то како ће изгледати наш нови гасни аранжман са Русијом и у ком проценту ће на цену гаса бити примењена нафтна формула, а у ком проценту цена гаса на берзама“, истиче наша саговорница.
© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЕнергенти су увек јефтинији од пролећа и у лето, па би, уз очекивани пад цене гаса, дугорочни аранжман о цени гаса требало да буде повољан
Цев гасовода  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Енергенти су увек јефтинији од пролећа и у лето, па би, уз очекивани пад цене гаса, дугорочни аранжман о цени гаса требало да буде повољан
Вучић је после разговора са председником Русије изјавио да је било речи и о дугорочном гасном аранжману и да одређени његови елементи постоје, о којима не може да говори пре потписивања. Пренео је, ипак, да му је председник Путин поручио да ће решење бити добро по нас и да ће Србија бити задовољна.
Уредница портала Енергија Балкана указује на још један моменат због кога верује да ће аранжман бити повољан по нас.

Специјалан статус Србије

„Верујем да ће на светском тржишту гас појефтинити, али бих напоменула и то да Гаспром који је државна компанија потписује уговоре са својим партнерима негујући дугорочну сарадњу. Ту Србија и Србијагас имају специјални статус и верујем да ће они имати то у виду када буду одређивали цену гаса по којој ће га Србији убудуће продавати. А сигурно је значајно и то што још није завршена гасификација у Србији и ми нисмо велики потрошач гаса“.

Нека Србији учињена цена за Гаспром који нама продаје три милијарде кубних метара гаса, па нека то буде и пет милијарди, сигурно за ту руску државну компанију није исто као када би такву цену учинила, на пример, Немачкој која троши десетак пута више, каже она за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала