- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Изненађење за научнике: Откривене стене какве до сада нису виђене у нашем Сунчевом систему

© Фото : Pixabay/SweetaholicСунчев систем
Сунчев систем - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Астрономи су недавно открили досад невиђене типове стена, састављене од необичног односа минерала, а нашле су се у остацима космичких светова које су растуриле умируће звезде домаћина. Истраживање указују да су такве егзопланете изграђене од много ширег спектра материјала него што се раније мислило.
У новој студији, истраживачи су проучили 23 бела патуљка – мале, густе остатке мртвих звезда мале и средње масе – у кругу од 650 светлосних година од Сунца. Док су ове звезде умирале и претварале се у беле патуљке, распршиле су своје егзопланете по орбити.
Атмосфера ових белих патуљака садржи унутрашњост светова које су уништили. Истраживачи су разрадили однос различитих елемената у атмосфери белих патуљака анализирајући светлост коју емитују звезде, затим су израчунали највероватнији састав минерала.
Истраживачи су открили да само један од белих патуљака садржи остатке егзопланета са сличним геолошким саставом као на Земљи. У осталим мртвим звездама, пронашли су остатке егзопланета направљених од стена које никада нису виђене на нашој планети или у остатку Сунчевог система.
„Док неке егзопланете које су некада кружиле око белих патуљака изгледају сличне Земљи, већина има типове стена које су егзотичне за наш соларни систем. Они немају директне парњаке у Сунчевом систему“, рекао је главни аутор Си Ксу, астроном у Националној лабораторији за оптичко-инфрацрвену астрономију у Аризони. у саопштењу.

Егзопланетарна гробља

Бели патуљци су астрономски објекти које се формирају када звездама главног низа, попут Сунца, понестане горива за сагоревање и почну да се претварају у црвене џинове пре него што се под сопственом тежином уруше у суперкондензована и охлађена звездана језгра. Током овог процеса, ове умируће звезде ослобађају облак прегрејаног гаса који гута планете око њих.
Неке егзопланете могу да издрже ову космичку игру, али већина бива избачена из своје орбите а потом растурена снажним гравитационим пољем белог патуљка. Ово је познато као поремећај плиме и осеке – када се планета расцепи, бели патуљак повлачи планетарне остатке унутра у процесу познатом као акреција.
Нормално, атмосфера белог патуљка садржи само водоник и хелијум, јер сви тежи елементи тону у супергусто језгро звезде. Дакле, када светлост коју звезде емитују показује присуство других тежих елемената, истраживачи претпостављају да мора доћи од акреције егзопланета.
Научници су проценили да око 25 одсто свих белих патуљака садржи остатке мртвих егзопланета или су такозвани загађени бели патуљци. Ова гробља егзопланета постала су озбиљна тема међу астрономима јер научници могу да их искористе како би установили својства тела која су их некада садржала.

Реконструкција типова стена

У новој студији, истраживачи су се фокусирали на загађене беле патуљке који су већ имали прецизне податке мерења који показују однос магнезијума, калцијума, силицијума и гвожђа у њиховој атмосфери. Астрономи сматрају да су ови елементи уобичајени у језгру и омотачу егзопланета, које чине већину планета испод спољашње коре. Израчунавањем односа ових елемената, научници могу да установе минерале који би сачињавали стеновиту утробу планета.
Да би то урадили, користили су прорачуне који су раније „изузетно добро функционисали” за „класификовање стена на Земљи” са сличним подацима, рекао је коаутор Кејт Путирка, геолог са Државног универзитета Калифорније, преноси „Лајв сајенс“.
Међутим, резултати су открили да је „изненађујућа“ већина минерала који су чинили ове егзопланете била веома различита од онога што су очекивали, рекао је Путирка.

„На Земљи се стене у омотачу састоје углавном од три минерала, оливина, ортопироксена и клинопироксена“, рекао је Путирка. Али однос елемената у већини загађених белих патуљака показао је да је мало вероватно да ће се неки од ових минерала формирати“, додао је он.

Уместо тога, формирали би се други минерали сачињени од различитих формулација периклаза богатог магнезијумом и кварца, који је кристални минерал направљен од силицијум-диоксида, који се разликују од оних који се предвиђају на другим унутрашњим планетама у Сунчевом систему, рекао је Путирка. Ово је у супротности са претходним претпоставкама да би егзопланете биле сличније онима које видимо у Сунчевом систему.
Ови минерали су толико различити од оних које знамо да су истраживачи морали да створе нова имена да би их класификовали, укључујући „кварцне пироксените“ и „периклазне дуните“. Међутим, нејасно је колико тачно нових минерала постоји у овим белим патуљцима. „Потребни су нови експерименти да би се у потпуности разумела минералогија нових композиција“, рекао је Путирка.

Унутрашњост наспрам екстеријера

У прошлости су се студије атмосфере загађених белих патуљака фокусирале на то да ли егзопланете имају континенталну кору попут Земљине. Научници сматрају да је континентална кора од виталног значаја за одржавање живота на планети јер обезбеђује стабилну структуру за еволуцију. Вероватноћа да егзопланете имају коре би стога могла да одговори на питања о могућности ванземаљског живота или шансама да се пронађе егзопланета налик Земљи.
Егзопланета - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2017
Руски телескоп помаже у откривању егзопланета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала