Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кон: Два разлога за ранији почетак зимског распуста

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДеца уживају у руској зими
Деца уживају у руској зими - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже за РТС да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја – зима, славља, славе, католички, па православни Божић. Ипак, како каже, оптимиста је да ће се наставити пад броја новозаражених. Износи и два главна разлога да распуст почне 20. а не 31. децембра.
Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да постоје два разлога што зимски распуст за ученике треба да почне раније.
"Отприлике у време католичког Божића наши људи који раде на западу долазе у нашу земљу, тамо је експлозија делта плус соја коронавируса, који ми још овде нисмо утврдили да циркулише али мислимо да је ту, али нема доминацију", додаје Кон.
Такође, наводи, у другој половини децембра очекујемо долазак вируса грипа, који је у региону већ присутан и доказан.
"Верованто је и он већ код нас, али није достигао свој потенцијал. То је битно зато што школе представљају близу милион људи који су у затвореном простору, ако додате родитеље и баке и деке, пола Србије је на неки начин везано за школе, да ли раде или не раде. То јесте разлог, не излази се са датумом, то мора бити потпуно договорено и са просветом. Имали смо консултације са премијерком и јасно смо рекли и да би било пожељно да буде 20. децембар и да би било пожељно да тада буде, то је повезано и са празником. Свети Никола је у недељу, пре тога би почео распуст, колико знам, 31. се планира, па је то неких десетак дана раније", истакао је Кон.
Наглашава да се то не може радити без Министарства просвете тако да, каже, има значаја и шта они одреде.
"Треба да закључе оцене, одмах су реаговали и то са правом, запослени у просвети. На тај начин се спречава могућност да оно што уђе споља преко деце дође до расејања и то је разлог, да се спречи и грип, да се одложи да не би два таласа дошла истовремено. Надамо се да ће грипа бити мање, прошле године га нисмо ни открили. Док год доминира сарс-ков-2, грип ће бити потиснуст и неће бити толико присутан", указује Кон.
Када је реч о епидемијској ситуацији, Кон је рекао да опадање броја новозаражених има и ове недеље.
Рекао је да улазимо у период неповољних епидемијских догађаја – зима, славља, славе, католички, па православни Божић.

Може ли да дође до генетског самоубиства вируса

Према његовим речима, налазне вакцине и фластери нису ништа ново, то је давна идеја.
"Вакцинација је примарна превенција, то бих посебно нагласио, често се прича о превенцији, то је једна од најозбиљнијих превенција. Подизање општег имунитета има значаја, то су додаци исхрани, витамини, то је итекако потребно, тачно је, али не може да замени вакцину", истиче Кон.
Када је реч о научној студији о "генетском самоубиству вируса" која се спроводи у Јапану, члан Кризног штаба је објаснио шта то знчаи.
Према његовим речима, ово што се дешава у Јапану има везе са тим и што је то острвска земља, изолована.
Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
СВЕТ
Хитан састанак СЗО због Б.1.1.529: Страх од најгоре варијанте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала