- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Супермутирајући сој короне под лупом – шта се досад зна о Б.1.1.529

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаИзрада брзих тестова за вирус корона у лабораторији "Сколково" у Москви
Израда брзих тестова за вирус корона у лабораторији Сколково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Најновији, супермутирајући сој вируса корона, откривен у Африци, изазвао је велику забринутост, а Светска здравствена организација (СЗО) оджаће данас хитан састанак поводом тога.
Широм света јавио се страх да би нова ковид варијанта Б.1.1.529 могла да се прошири, додатно оптерети здравствене системе и потенцијално чак избегне учинак вакцина, али и додатно закомпликује напоре да се отворе светска економија и границе.
Шта се све зна о потенцијално најгорој варијанти короне.

По чему је овај сој специфичан?

Научници кажу да Б.1.1.529 има велики број мутација на шиљастом (спајк) протеину, који игра кључну улогу у уласку вируса у ћелије. Овај протеин је такође мета вакцина против короне које су тренутно доступне.
Оно што научници тренутно покушавају да утврде јесте да ли је ова варијанта корона вируса лакше преносива и смртоноснија од претходних сојева.
Научници са Јужноафричког националног института за инфективне болести (НИЦД) објавили су да је реч о варијанти болести ковид 19 са вишеструким мутацијама, за коју верују да је одговорна за велики пораст броја заражених.
„Нажалост, у Јужној Африци смо идентификовали нову варијанту, што је разлог за забринутост“, рекао је виролог Тулио де Оливеира на ванредној конференцији за новинаре.
„Варијанта са ознаком Б.1.1.529 има веома велики број мутација и изазива скок у инфекцији“, нагласио је он.
Светска здравствена организација (СЗО) је ову варијанту означила као „сој који треба надгледати“.
Марија ван Керкове, технички вођа СЗО за ковид 19, објашњава да би велики број мутација у соју могао да промени понашање вируса, али још није познато шта то значи за ефикасност актуелних вакцина и лекова.

Како је настао најновији сој?

За сада се само нагађа. Један научник са Института за генетику у Лондону тврди да се ова варијанта вероватно развила током хроничне инфекције имунокомпромитоване особе, вероватно код нелеченог пацијента са ХИВ/АИДС-ом.
Само у Јужној Африци 8,2 милиона људи је заражено ХИВ-ом, што је највећи број у било којој земљи на свету. Бета варијанта, која је откривена у Јужној Африци прошле године, можда се развила и код особе заражене ХИВ вирусом.
Ова варијанта је такође идентификована у Боцвани и Хонгконгу код путника који долазе из Јужне Африке.

Колико је распрострањена нова варијанта?

НИЦД је потврдио да у земљи постоје 22 случаја инфекције новом варијантом коронавируса Б.1.1.529.
У суседној Боцвани, званичници су у понедељак открили четири случаја инфекције овом новом варијантом, међу вакцинисаним особама.
Путник из Јужне Африке донео је нову варијанту у Хонгконг, а након тога забележен је још један случај заразе тим сојем код особе у истом ходнику хотела у коме је јужноафрички путник боравио.

Какве су реакције?

Европска комисија је у петак саопштила да ће ограничити ваздушни саобраћај из јужне Африке због страха од ширења заразе.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је на Твитеру да ће Комисија предложити, у координацији са државама чланицама, активирање хитних овлашћења за заустављање ваздушног саобраћаја из јужноафричког региона због страха од ширења корона вируса варијанте Б.1.1.529.
Израел и Велика Британија су одмах увеле ограничења за путовања из неколико афричких земаља. Британија отказује летове из Јужне Африке, Боцване, Намибије, Лесота и Зимбабвеа, а Израел је на листу додао Мозамбик.

Ситуација у Африци

Широм Африке вакцинисано је само 6,6 одсто становништва, преноси портал Зимо.
У Јужној Африци, око 41 одсто одраслих је вакцинисано првом дозом, а 35 одсто у целини. Јужна Африка има око 2,95 милиона заражених и 89.657 мртвих.
Упркос малом проценту вакцинисаних, број нових инфекција у Африци је опао за 11 одсто у односу на претходну недељу, а број умрлих за 15 одсто.
Према последњим подацима, до сада је на континенту пријављено око 8,6 милиона случајева инфекције, од којих је 220.000 било смртно.
Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
СВЕТ
Хитан састанак СЗО због Б.1.1.529: Страх од најгоре варијанте
Путнички авион Ербас А 321 - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
ДРУШТВО
ЕК ће предложити обуставу ваздушног саобраћаја из Јужне Африке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала