- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„То био био важан сигнал“: Зеленски откриo какво обећање чека од Путина

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Украјински лидер Владимир Зеленски изјавио је да председник Русије Владимир Путин треба јавно да каже да Русија не припрема „офанзиву“ на Украјину, те да би тај сигнал био важан у овом моменту.

„Ако не размишљају о ескалацији... онда би Руси, и председник Русије такође, требало јавно да кажу 'ми не планирамо'. Или бар да кажу 'спремни смо за разговор'. Ми смо више пута говорили – ако не желите састанке, хајде да разговарамо телефоном. Кажимо јавно да Русија не припрема инвазију на Украјину. Тај сигнал би сада био важан“, рекао је Зеленски током прес-конференције.

Такође је оценио да ситуација на украјинско-руској граници сада „дефинитивно није гора“ него што је била у пролеће.
„Сматрам да се сада тамо налази мање војника. Међутим, мислим да их је више него у моменту прекида ватре (у Донбасу) око чега смо се договорили – више их је, видимо честе ротације“, додао је украјински лидер.
Међутим, он је оценио да је Украјина „већ осам година у рату са Русијом“ и ескалација је могућа сваки дан.
Зеленски је истовремено нагласио да би у случају „ескалације сукоба са Русијом, Кијев требало да рачуна на сопствене снаге и своју војску“.
Подсетимо, лист „Вашингтон пост“ јавио је 30. октобра да амерички и европски званичници изражавају забринутост јер, наводно, прате пребацивање дела руских снага ка граници са Украјином. У чланку се наводи да су западне земље посебно почеле да примећују ово премештање последњих недеља након што је Русија средином септембра завршила велике војне вежбе са Белорусијом „Запад 2021“. Кремљ је поручио Западу да је премештање војне технике и трупа по територији Русије искључиво унутрашња ствар земље која никоме не прети, али у контексту агресивних акција НАТО-а предузима мере за своју безбедност.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
РУСИЈА
„Форбс“: У хипотетичком рату са Русијом Украјина би доживела пораз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала