- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дан уједињења да се прославља као државни празник

CC0 / / Подгоричка скупштина оджана 1918. године
Подгоричка скупштина оджана 1918. године - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Подгоричка скупштина је нешто посебно за нас у Црној Гори и ми тај датум славимо и надамо се да ће доћи вријеме да ће границе бити поништене и да ће народ живјети заједно, казао је вечерас Момчило Вуксановић предсједник српског националног савјета Црне Горе.
У крипти Саборног Храма Христовог Васкрсења обиљежено је 103. годишњица одржавања Подгоричке Скупштине након које је Црна Гора ушла у састав Краљевине СХС, организатори прославе су Српски национални савјет Црне Горе, Српски информативно-културни клуб „Свети Сава“ и Српски културни центар „Патријарх Варнава“.
Вуксановић је навео је да има задовољство да окупљене поздрави и ансамбл „Књаз Милош”.
„Овај датум обиљежавамо већ 20 година и никад нећемо поништити да се не сјећамо жеље српског народа да живе на истом простору као сународници. Ми смо одлучили да дан уједињења Црне Горе и Србије прогласимо дан празника у Црној Гори. Подгоричка скупштина је нешто посебно за нас у Црној Гори и ми тај датум славимо и надамо се да ће доћи вријеме да ће границе бити поништене и да ће народ живјети заједно“, казао је Вуксановић.
Организатори су навели обиљежавају овај празник као дан кад је омогућено остварење нашега народа да живе заједно.
Књижевник Драган Лакићевић је казао да ако се загледамо у фотографију посланика који су изгласали Подгоричку скупштину, они су поређани као да су знали да ће ово бити један о најзначајнијих празника у историји Црне Горе.
„Знамо да су посланици били различитог имовног стања и вјеросповјести. Наши и њихови погледи се сусрећу данас и ту се питамо ко коме одговара, ми њима или они нама. На тој старој фотографији недостају они који су погинули на Скадру и Мојковцу. Они су гинули за уједињење. На овој фотографији носе шубаре, фесове и капе, а имали су идеју да се уједине у једној државу. Посланици Подгоричке скупштине се налазе на прелазу из села у град из старог у ново доба“, казао је он.
Како је додао, на фотографији се налазе и потомци и преци, преци који су сањали о уједињењу, а потомци смо ми.
„Како да се не ујединимо са војском великих војвода, војском сељака и официра. То је света војска мајке Србије, која је прошла кроз капије смрти албанске голготе. То је била војска која је јуришом на Солунском фронту окончала Први светски рат. На челу те војске био је Александар Карађорђевић потомак великих Петровића“, поручио је он у бесједи, и упитао шта смо ми без њих.
У Пљевљима, 1. децембра, у Дому културе у 19 часова, пригодним програмом ће се обиљежити Дан уједињења Црне Горе и Србије. Том приликом свечану бесједу ће одржати др Новица Станић.
Подгоричка скупштина оджана 1918. године - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2020
Подгоричка скупштина је 1918. била јасна и једногласна, све друго је политизација
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала