- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Истражујемо: Колико у Србији кошта комплетно реновирање стана – од пода до плафона

© Sputnik / Миленко Ковачевић / Реновирање станаРеновирање стана
Реновирање стана - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Ко се ових дана одлучи да реновира стан имаће великих проблема – слободних мајстора нема, а грађевински материјал је од средине године поскупео чак 30 одсто.
Пре само шест месеци, за комплетно реновирање стана од 60 квадрата, кључ у руке, било је потребно око 15.000 евра (са домаћим материјалом). Сада је та цифра бар за трећину већа.

Како данас реновирати стан

Цене су дигли керамичари, столари, водоинсталтери, молери, електричари, бравари и паркетари. Због мањка радне снаге, занатлије диктирају цене. Затрпани су понудама, па се слободан термин чека недељама.
Домаћин, пре него што крене у радове, на папир мора да стави за шта му све треба новац да од руинираног стана направи удобно стамбено гнездо.
На старту око 400-500 евра мора да одвоји за припрему радова – скидање паркета, столарије, плочица у купатилу и љуштење зидова. За ове послове, мора да плати минимум две дневнице физичким радницима. Једна тура камиона који одвози шут на депонију стаје од 8.000 до 10.000 динара (без утовара). Демонтажа прозора и врата кошта 10 евра по комаду. У ову цену треба и да се урачуна и куповина џакова за грађевински шут (око 50 евра).

Добар мајстор злата вреди

Најтраженији мајстори на тржишту су керамичари, који су претходних година у великом броју напустили земљу због „дебљих“ дневница у иностранству. Пре само пет година они су радили од шест до 10 евра за квадрат. Сада, ниједан који је у Србији не жели да прича за мање од 12 евра.
Само за лепљење плочица у купатилу и кухињи треба око 4.000 евра. За те паре се плате мајстори (керамичар и водоинсталатер), њихови помоћници и купи неопходни грађевински материјал (лепак, плочице, вентили, цеви, колена...) . Квадрат пристојних плочица кошта око 1.500 динара, а цене иду до 7.500 динара за квадрат. На ову цифру треба додати ставку - куповину санитарија (када – туш кабина, лавабо, бојлер, шоља, батерије, ормарићи, решетке, вентилатор, лампе...).
Посебна ставка је куповина кухињских елемената. Најјефтинија варијанта је наћи доброг столара, који по мери, од плочастих материјала направи висеће плакаре и радну површину. Да се плате мајстори, купи материјал од иверице, судопера, батерија, одводне цеви, радне лампе, потребно је минимум 1.200 евра.
Пошто су ово скупи радови на адаптацији стана, а свако „фушерање“ се види, не треба жалити неки динар више да се плати добар мајстор.
© Sputnik / Миленко Ковачевић / Реновирање стана, керамичар поставља плочицеРеновирање стана, керамичар поставља плочице
Реновирање стана, керамичар поставља плочице - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Реновирање стана, керамичар поставља плочице

И прозори поскупели

Цена столарије јако варира од квалитета израде. Најјефтинији су ПВЦ прозори (стандардна величина око 150 евра). За пет прозора и балконска врата треба минимум 1.400 евра. Цена уградње је од 10 до 20 евра.
Произвођачи у Србији наводе да највише поруџбина имају за ПВЦ столаријом. Обичан прозор са двоструким стаклима у просеку кошта неких 130 евра, или од 85 до 160 евра по квадратном метру. За оне са више комора, треба издвојити и до 50 одсто више новца.
Уколико се газда одлучи за дрвену или алуминијумску столарију, цена драстично скаче. За пенџер са дрвеним оквиром треба издвојити од 120 до 220 евра. Најскупља су комбиновано дрвено-алуминијумска окна, који не могу да се нађу испод 220 евра (она су највише поскупела).

„Пре шест месеци кренуо је велики талас поскупљења. Више новца треба издвојити за гориво, материјале, па самим тим су се и услуге ускладиле са растом цена. Конкретно, повод да вредност грађевинских радова порасте, био је скок цене метала на светском тржишту и криза са енергентима“, за Спутњик наводи Иван Бојат, директор грађевинске фирме „Браћа Глишић“.

Ламинат или паркет

За под, газда може да се одлучи за јефтину варијнату – ламинат, и скупљу као што су бродски под и паркет од јасена, букве или храста.
Постављање паркета кошта оквирно око 12 евра по квадрату. Цена паркета се креће од 2.300 до 8.000 динара. Постављање лајсни израчунава се у односу на дужину, па по метру износи пола евра, без сокле, односно четири евра по метру са соклом. За постављање бродског пода су сличне цене као за паркет.

Ламинат је јефтинији, па има да се нађе и онај од 1.200 динара за квадратни метар. Постављање кошта од два до четири евра.
© Sputnik / Миленко Ковачевић / Хобловање паркетаХобловање паркета
Хобловање паркета - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Хобловање паркета

Молери имају пуне руке посла

Традиционално, од занатлија, молери имају ниже цене услуга. Међутим, и њихов рад се сада плаћа више, па се цене крећу се од једног до 3,5 евра по квадрату. Уколико мајстор купује материјал, газда мора да плати 4,5 евра за квадрат окреченог зида.
Цену кречења одређује неколико фактора: квадратура, у каквом су стању зидови, те да ли је у питању нова или стара градња. Уколико се љушти зид, глетује, шмиргла и кречи, ниједан мајстор не жели да ради испод 3,5 евра по квадрату.

Бонус трошкови

Када се домаћини одлуче да ољуште стан и из почетка га преуреде, увек има додатних трошкова.
„Када се скину паркет и плочице, обично мора да се равна под, да би нови био како треба. Па када већ све сређују, онда се одлуче и да замене електро-инсталације. Дешава се у сред посла да промене првобитни план, па траже спуштене плафоне“ наводи Никола Ђурић, београдски мајстор.
Обично приликом планирања радова газде не размишљају о улазним вратима. У највећем боју случајева, стара су и даље добра и функционална. Међутим, када схвате да ће стан бити сређен „као кутија шибица“, онда се реше и њих да замене. Она су први визуелни контакт са станом. Нова улазна врата коштају од 180 евра (кинеска), до оних од 500-600 евра, квалитетније израде, домаће или италијанске производње.

Скочиле цене новоградње

Цена станова у изградњи је драстично скочила. Због тога многи купци се одлучују да пазаре некретнину у староградњи, са намером да адаптирају стан и да уштеде неки динар.
„Продаја старих станова је букнула прошле године, када је новоградња на периферији Београда скочила и до 2.000 евра по квадрату“, наводе у једној од београдских агенција за промет некретнина.
Према њиховим речима, купци долазе са мајсторима да им кажу колико ћи их адаптација коштати. Када ставе све на папир, са све ценкањем приликом куповине, може да се уштеди од 5.000 до 10.000 евра.
Када се све бројке саберу и подвуче црта, према искуствима мајстора, за комплетно реновирање стана - „од нуле“, по новим ценама, потребно је 300-400 евра по квадрату.
Казан за печење ракије - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СРБИЈА
Откривамо тајну врхунске српске ракије: Четири ствари неопходне за њено величанство – шљивовицу
Зидање куће - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Од 2023. у Србији ће бити некретнина за свачији џеп: Легализација пут за јефтине квадрате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала