- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Изазваће раскол у свету: Москва и Пекинг одбацују идеју америчког „Самита за демократију“

© Flickr / Mark TurnerЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Русија и Кина одбацују идеју међународног „Самита за демократију“, који ће бити одржан у децембру на иницијативу Америке, наводи се у заједничком чланку амбасадора тих двеју држава за часопис „Нешенал интерест“. Амбасадори кажу да ће самит изазвати раскол у свету и повући нове линије раздвајања између држава.

„Тај очигледан производ менталитета доба Хладног рата изазваће идеолошку конфронтацију и раскол у свету, стварајући нове 'линије раздвајања'. Такав тренд противречи развоју савременог света. Немогуће је спречити формирање глобалне полицентричне архитектуре, али би то могло да отежа објективни процес. Москва и Пекинг категорички одбијају тај корак“, наводи се у материјалу.

Амбасадори Русије и Кине у Вашингтону апеловали су на остале државе да се „усредсреде на добро пословање, а не да снисходљиво критикују друге“.
Нема потребе за бригом о демократији у Русији и Кини. Неким страним владама би било боље да мисле о себи и о томе шта се дешава у њиховим кућама. Зар је слобода када се разни митинзи у тим земљама растурају гуменим мецима и сузавцем? То не личи баш на слободу“, навели су амбасадори за амерички часопис.
Истовремено, истакли су да демократија није прерогатив једне државе или групе држава, већ да је она универзално право свих народа.
Они су у име Москве и Пекинга позвали друге државе да престану да користе „дипломатију базирану на вредностима“ која изазива раскол и конфронтацију у свету, да практикују узајамно поштовање и сарадњу у међународним односима, као и да раде на хармоничном суживоту са различитим социјалним системима, идеологијама, историјом, културама и нивоима развоја.
Подсетимо, председник САД Џозеф Бајден ће од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере из владе, цивилног друштва и приватног сектора. Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.
На самит је позвано 110 земаља, међу којима нису Русија и Кина.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
РУСИЈА
Захарова: Амерички „Самит за демократију“ – химера за показивање „јединства“ Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала