https://sputnikportal.rs/20211127/jedan-od-najjacih-otrova-ruska-doktorka-objasnila-zasto-je-opasno-jesti-sirove-bademe-1131863157.html
„Један од најјачих отрова“: Руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме
„Један од најјачих отрова“: Руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме
Sputnik Србија
„Један од најјачих отрова“: Руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме
2021-11-27T13:53+0100
2021-11-27T13:53+0100
2021-11-27T13:53+0100
русија
русија
исхрана
медицина
здравље
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112026/95/1120269547_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_5ec99d9ee982f4418adff29e5bd34cd2.jpg
Према њеним речима, бадем садржи амигдалин, чији производи разградње орашастим плодовима дају специфичан бадемов мирис и горчину.С тим у вези, објаснила је да након термичке обраде (180 степени на осам до 10 минута) амигдалин неће представљати опасност за организам.Како је навела, дневно сме да се унесе највише 30 грама орашастих плодова.„Оно што је позитивно код орашастих плодова је што могу дуго да се чувају и да притом не губе корисна својства и квалитет укуса. Увек могу да се носе на дужи пут и да се конзумирају у ситуацијама када нема могућности ни времена за озбиљан оброк“, додала је Фусова.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112026/95/1120269547_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_25bf0f18165d7e222ae0b57538955a4a.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
„један од најјачих отрова“: руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме, исхрана, руска медицина, сирови бадеми, бадеми, орашасти плодови
„један од најјачих отрова“: руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме, исхрана, руска медицина, сирови бадеми, бадеми, орашасти плодови
„Један од најјачих отрова“: Руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме
Бадеми побошљавају рад кардио-васкуларног система и мозга због својих хранљивих материја. Међутим, уколико се уноси пре термичке обраде може да изазове здравствене проблеме, упозорава дијетолог Светлана Фус.
Према њеним речима, бадем садржи амигдалин, чији производи разградње орашастим плодовима дају специфичан бадемов мирис и горчину.
„Истовремено се ослобађа цијановодонична киселина, један од најјачих отрова“, упозорила је докторка.
С тим у вези, објаснила је да након термичке обраде (180 степени на осам до 10 минута) амигдалин неће представљати опасност за организам.
Како је навела, дневно сме да се унесе највише 30 грама орашастих плодова.
„Оно што је позитивно код
орашастих плодова је што могу дуго да се чувају и да притом не губе корисна својства и квалитет укуса. Увек могу да се носе на дужи пут и да се конзумирају у ситуацијама када нема могућности ни времена за озбиљан оброк“, додала је Фусова.