- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Новак: Пише се о томе колико зарађујемо, а реалност је потпуно другачија /видео/

© Фото : Michael ProbstНајбољи тенисер света Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, после победе над Денисом Новаком у првом колу Дејвис купа, причао је о организацији ПТПА коју је пре нешто више од годину дана основао заједно са тенисером Васеком Поспишилом.
Када је Новак Ђоковић прошле године у августу објавио вест о оснивању организације ПТПА заједно са Васеком Поспишилом наишао је на различите коментаре.
Деловало је да велики број играча подржава залагање најбољег тенисера света, то су показивали и подаци, међутим Ђоковић је открио да он и Поспишил немају завидну подршку.
Организација је основана са циљем да уједначи високо и слабије рангиране тенисере и помогне играчима који су професионалци, а не могу да зараде пристојан новац од тениса.
„То је организација која неминовно мора да постоји. Није то моја, нити Поспишилова идеја, то је пројекат и замисао који је већ присутан 20 и кусур година. Многи тенисери су раније покушали да ураде по том питању, зато што се једноставно створио такав монопол да играчи немају довољно снаге, нити права да се изборе за одређене ствари у оквиру нашег тура. Васек и ја смо били довољно одважни да легално и званично направимо тај корак, направим организацију која и даље прикупља потписе мушких и женских тенисера и тенисерки“, рекао је Ђоковић на конференцији за медије.
Новак је затим критиковао медије који се масовно баве тиме колико зарађују најбољи на свету, међу којима је и он, те се тако ствара нереална слика о тенисерима.
„То је асоцијација за свакога и за сваки ренкинг на свету. Један од највећих циљева је да проширимо количину играча и играчица који живи од овог спорта. О томе се мало прича, споменуо сам то у Торину пре недељу дана, сви причају о томе колико се зарађује на Гренд слемовима, онда се у медијима прави салдо топ играча и играчица, колико зарађујемо од ових, колико од оних уговора...“, казао је Ђоковић.
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СПОРТ
За шта се бори „мали од Србије“
„Онда наравно да ће се створити наратив, односно утисак да смо ми уображени тенисери који се жале да добију коју пару више за себе, али то је потпуно супротно од реалности коју ја покушавам да комуницирам са људима, са вама медијима“, наставио је у даху да прича први рекет света.
Ни после годину дана Ђоковић и Поспишил нису добили подршку Роџера Федерера или Рафаела Надала, те најбољи српски спортиста у историји каже да се нада да ће се то променити.
„Надам се да ће све више тенисера и тенисерки препознати важност и неопходност постојања овакве организције, као једно тело које ће, надамо се, у будућности представљати у тениском еко систему права свих тенисера, значи њихове интересе.“
„Тренутно у АТП и ВТА имамо ситуацију где смо подељени између турнира и играча, 50/50. Врло често је ту конфликт интереса, нажалост у већини случајева играчи се хватају за краћи део штапа. Надам се да ће се то променити, ја сам у привилегованој позицији као број један и знам да се мој глас далеко чује, и покушавам да га користим за такве ствари јер сам био у њиховим патикама и знам колико је тешко живети на почетку од овог спорта“, додао је.
Ђоковић је на крају упутио и јаке речи људима који желе да осујете ПТПА.
„Људи ће увек креирати нарацију у медијима онако како одговора ономе ко плаћа за то, а ја се надам да ће људи препознати важност свега овога.“
ПТПА тренутно броји око 500 активних чланова, а судећи по Новаковим речима немају намеру да стану са развијањем и побољшањем.
За шта се бори „мали од Србије“
„Игрице су постале веома прљаве“
Ђоковић експрес – рутински против Новака за победу Србије на старту Дејвис купа!
Лајовић после велике драме донео прву победу против домаћина!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала