Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отишао је Друг Мрка, а да никога није издао

© Tanjug / ZORAN ZESTICМилутин Мркоњић
Милутин Мркоњић - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Као новинар сам са политичарима увек био на Ви и трудио се да одржим професионалну дистанцу колико год да сам се са њима дружио. Али, Милутина Мркоњића, са којим се баш ни у чему нисам слагао кад је у питању политика, укључујући теме од Другог светског рата, па до данас, морам признати да сам доживљавао као пријатеља.
Мрка је последњи политички тешкаш, старог кова. Образовани мангуп са расним манирима београдског асфалта из „круга двојке“. Букач и боем. Бивши спортиста, кошаркаш Радничког, боксер и вечити фајтер. Са свима на ти — од председника државе до конобара и таксисте.
Лојална лафчина и кафанска битанга са београдског Црвеног крста, у најлепшем значењу те речи. Говорио је да од некретнина има кариране астале у „Трандафиловићу“, „Соколцу“ и осталим вољеним кафанама.
Иако је прошао све структуре у државној хијерархији, никад није био функционер-фотељаш, увек само инжењер — грађевинац, чак и кад је био министар средином прве деценије овог века.

„Сине, да није ових силних тендера које је донела ова твоја демократија, ја бих давно све ауто-путеве кроз државу изградио“, викао је често кроз осмех министар Мрка, подсећајући ме како су Слоба Милошевић и он „силовито“ обнављали Србију после бомбардовања 1999.

После тог Петог октобра, никад није рекао ружну реч о Слоби и Мири Марковић, чак и кад се то подразумевало и политички награђивало. Витешки је понављао да су му то пријатељи, чак и кад његове најближе колеге социјалисти нису смеле ни имена више да им помену.
Али, истина, важила је легенда коју ми је и сам Мрка потврдио, да је у време најјаче Милошевићеве владавине код њега, свог шефа, у Председништво долазио без најаве, а у кабинет без куцања.
Био је препланули министар са „лакост“ мајицом и у време владавине Демократске странке и није се одрекао пријатељства са Борисом Тадићем ни кад је он изгубио власт.
Био је јавно у одличним односима са тадашњим радикалима Томиславом Николићем и Александром Вучићем, кад су они били у опозицији и политички прогоњени од демократске власти.
Некако је Мрка, једноставно, био другачији. Волео је здраву и мушку политичку битку, али није тукао испод стола, с леђа, подмукло, кад је ривал већ на земљи и кад је поражен.
Био је социјалиста до краја, па чак и комуниста. Истицао је да воли Русију, а изнад свега Београд и Србију.
Отишао је данас, кад се многи његови вишедеценијски инфраструктурни снови и планови постепено остварују.
Отишао је као џентлмен, као фер плеј играч са бруталног и немилосрдног политичког попришта.
Отишао је као господин, иако је инсистирао да буде само друг.
Друг Мрка.
Милутин Мркоњић - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
СРБИЈА
Преминуо Милутин Мркоњић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала