- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Перун и Велес: Митска битка два велика словенска бога

CC0 / Pixabay / Митологија — илустрација
Митологија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
У пантеону Старих Словена, Перун је био врховно божанство — сем код Срба — њихов врховни бог био је Дабог (Дајбог или Дажбог). Према миту, Перун се сукобио са Велесом, богом подземног света, а о резултату тог сукоба постоји неколико верзија.
Перун је био бог муња, громова, рата и праведности; по својим атрибутима одговара боговима Зевсу и Тору — германском врховном божанству.
Велес или Волос је био бог стоке, мудрости, уметности, богатства, власништва, магије, преваре, трговине, прорицања, врлина и водич мртвих душа. Био је бог подземног света, али веома поштован јер су сточарство и земљорадња могли човеку тог времена да донесу богатство.
Био је заштитник и дивљих и домаћих животиња. Мада је могао да поприми разне облике, у представама је често описиван као крупан мушкарац са дугом риђом брадом, увек је имао рогове (најчешће јелена или бика) и плашт од медвеђе или вучје коже (сматран је и господарем свих вукова).
Велес је лутао шумом у пратњи хромог вука, и доносио зиму.

Бог магије и музичара

Према Иванову и Топорову, Велесова склоност несташлуку препознаје су и у карневалском типу обичаја који се упражњавају њему у част, као што су рецимо Коледари. Као бог преварант, он је на неки начин сличан и грчком Хермесу и скандинавском Локију.
Био је повезан са магијом. Реч волхов — изведена из његовог имена, у неким словенским језицима још увек значи врачар или врачара, док је у русинском епу из 12. века Бајка о походу Игоровом, лик чаробњака Велесов унук.
Веровало се да је Велес и заштитник путујућих музичара. На пример, у неким свадбеним обредима северне Хрватске (које су постојали све до 20. века) музика не почиње да свира док се не наздрави њиховом божанству то јест док младожења, не пролије мало вина по земљи, најбоље преко корена најближег дрвета.

Сукоб Велеса и Перуна

Према миту, Велес је Перуну украо стоку, жену и потомке, према другом, украо му је само жену; што је разљутило Перуна који га је бесан јурио по свету. Од тада се каже да гром удари тамо где Перун мисли да је скривен Велес.
Постоји неколико верзија о резултату овог сукоба. Према једном од њих, Перун убија Велеса, али он некако оживи. Према другом, Велес се склања у подземни свет, одакле влада.
Веровало се да током зиме Велесова снага, а тиме и хаос, јача, док пре лета он бива побеђен и враћа се у подземље.
Прича о борби ова два бога је приказ борбе изнеђу неба и земље; реда и хаоса; а иако би ред, односно Перун победио, Велес — заштитник преваре, увек би успео да се врати и поново да га изазове.
Сматра се и да њих двојица представљају равнотежу у природи. Да Велес влада зимом, док Перун влада летом, а оба су за народ била изузетно значајна. Оба бога су им — током њихове вечне борбе — и давала и узимала, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала