- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Први пут у свету: Сибирски хирурзи успешно уградили протезе на свим псећим шапама /фото, видео/

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаПротезе уграђене на свим шапама пса
Протезе уграђене на свим шапама пса - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
У Новосибирску су први пут у свету постављене протезе псу на свим шапама, саопштио је лекар клинике „Бест“ Сергеј Горшков.
Он је прецизирао да су новосибирски хирурзи оперисали луталицу из Краснодара Монику, која је прошле зиме пронађена у шуми са одсеченим шапама.
У локалним ветеринарским клиникама волонтерима је предложено да је успавају, али су одлучили да се боре за њен живот и контактирали су новосибирску клинику, где су већ радили сличне операције на мачкама. Моника је тада могла само да пузи.

„Први смо извели такве операције на мачкама, али је 10 пута теже извести је на псу, јер је тежи око 17 килограма и нестандардне је величине – у питању је мешанац јазавичара са кривим шапама и испрва није било јасно како му поставити протезу“, рекао је Горшков.

Како је објаснио, псу је у почетку могла да се стави протеза само на једну шапу, а остале три протезе нису одговарале и морале су да буду преправљене.
Пре две недеље успешно је обављена друга операција и временом ће се пас највероватније прилагодити протезама, истакао је лекар.
Према његовим речима, на крају су уз помоћ специјалног програма направљене индивидуалне протезе које су одштампане на 3Д принтеру и стављен им је посебан премаз који омогућава да кост буде стабилно причвршћена за протезу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала