- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски „камен–шпијун“: Нови лукави робот за праћење непријатеља /видео/

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаВојник гледа кроз двоглед на војној вежби на полигону у близини границе са Литванијом
Војник гледа кроз двоглед на војној вежби на полигону у близини границе са Литванијом - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Кадети ваздухопловне академије из Вороњежа направили су „шпијунски камен“ – роботизовани систем за праћење непријатеља, посебно користан у ратним условима, преноси телевизија „Звезда“.

Лукави гусенични камен се прикрада по земљи, а способан је и да без икаквог померања остане у режиму мировања готово 24 сата, истиче се у прилогу „Звезде“.

Када се активира сигнал сензора, камен „оживљава“. Оператер је удаљен два километра. Све се пребацује у штаб, додаје телевизија.

Према наводима телевизије, захваљујући камуфлажи и способности да мења положај, камен-шпијун може добро да дође у рововском рату.

Када снајперисти погоде све мете у околини и непријатељ прати буквално сваку неравнину, корисно је послати добро камуфлираног робота да прати ситуацију, а не човека, јавља телевизија.
Како се прецизира, шпијунски камен је у Русији направљен под руководством Научно-техночког комитета Главне управе за борбену обуку Оружаних снага.
Идеја овог роботизованог система за посматрање потиче из Сирије. Научни руководилац вороњешких кадета је преузео идеју из те земље.
У руским Оружаним снагама нема пандана овом шпијунском средству, подсећа „Звезда“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала