- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Председница Грузије га осудила због одласка у Русију, а он јој показао како се бране боје државе

© Фото : ФИБАКошаркаш из Грузије Торнике Шенгелија
Кошаркаш из Грузије Торнике Шенгелија - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
Пратите нас
Торнике Шенгелија, дугогодишњи репрезентативац Грузије, пре годину и по дана нашао се на удару председнице ове државе Саломе Зурабишвили због потписивања вишегодишњег уговора са московским ЦСКА, а у петак 26. новембра 2021. показао је како се бране боје своје државе.
Шенгелија је један од најбољих крилних кошаркаша Европе и не пропушта шансу да носи дрес репрезентације, међутим, пре годину и по дана трпео је велике притиске због одлуке да пређе у ЦСКА.
Због дугогодишњег сукоба у којем се налазе Грузија и Русија, потез Шенгелија није наишао на одобрење Грузина, те је ова спортска одлука – прелазак из једног у други клуб – стигла и до председнице Саломе Зурабишвили.

„За мене, као председницу Грузије, неприхватљиво је да капитен кошаркашке репрезентације пређе у ЦСКА из Москве“, изјавила је у јулу 2020. Зурабишвили.

Токо се тада правдао да прелази у један од најбољих, ако не и најбољи клуб у Евролиги и да му се однос према репрезентативном дресу неће променити.
Да је човек од речи, а и да је више од тога, показао је тако што је у четвртак играо утакмицу за ЦСКА у Евролиги, а у петак је носио дрес Грузије против Украјине.
За мање од 24 сата Шенгелија је одиграо две утакмице, а колико му значи представљање своје државе показао је емотивном реакцијом на крају дуела.
Познато је да кошаркаши који су носиоци у Евролиги, као што је Шенгелија у ЦСКА, нису у могућности да играју квалификације за Светско или Европско првенство, али Токо је показао да ништа није немогуће.
„Мотивисан сам као што сам био и као дете. Мој први сан је био да заиграм за национални тим, а затим у НБА. То је мотивација која ме је држала и није се ни трунку променила“, рекао је Шенгелија после утакмице.
Грузин је предводио селекцију до победе против Украјине са 16 поена, 13 скокова и три асистенције, чиме је још једном показао врхунски квалитет.
Не само да је показао квалитет, већ и приврженост држави коју су многи довели у питање када је потписао за ЦСКА. Овим потезом, да заигра за национални тим после мање од 24 сата, запушио је уста многим критичарима.
Настављен „терор“ ФИБА – жртва је поново иста
Русија игра по нотама Србина – прегажена Италија на старту квалификација!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала