- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Берлин позвао Вашингтон да не уводи санкције „Северном току 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда немачког Бундестага у Берлину
Зграда немачког Бундестага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Немачка влада позвала је амерички Конгрес да не уводи санкције гасоводу „Северни ток 2“, истакавши да гасовод не представља претњу за Украјину, пише портал „Акиос“ позивајући се на документе немачке амбасаде у Вашингтону.
„Забринути смо да ће поновни једнострани потези Конгреса... озбиљно ослабити трансатлантско јединство у односу на Русију“, наводи се у документу.
Немачка истиче да економски пројекат није утицао на политику земље у руском правцу – није је ублажио.
Такође се додаје да Берлин сматра да гасовод неће угрозити Украјину све док постоји транзит гаса преко њене територије.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода. Сертификација ће се одвијати у две фазе: прво ће немачки регулатор израдити нацрт решења, а затим ће га оценити Европска комисија. Цео процес могао би трајати неколико месеци. Берлин је већ добио од Москве цео пакет неопходних докумената.
Међутим, немачки регулатор (Федерална агенција за мреже) обуставио је сертификацију компаније „Норд стрим 2 АГ“, као независног оператора гасовода „Северни ток 2“. Процес ће бити настављен када „Норд стрим 2 АГ“ формира немачку филијалу која ће се поново пријавити за сертификацију.
Против пројекта активно се боре Сједињене Америчке Државе које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, и Украјина која се плаши губитка транзита. Москва је више пута наглашавала да је ово комерцијално предузеће од користи и за Русију и за Европску унију.
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Медији: Бајден опрезан према новим санкцијама Русији - плаши се немачке реакције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала