- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Најстарија војна команда у Русији – место где је боравио и Љермонтов

© Михаил Кирјев / Уђи у базу фотографијаВојници на проби војне параде, посвећене 72-годишњици Дана победе у Санкт Петербургу
Војници на проби војне параде, посвећене 72-годишњици Дана победе у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Најстарија руска војна команда која је опстала до данас налази се у Санкт Петербургу. У Русији постоје само две такве, али је петербуршка историјски увек била ближа цару. Основана је 18. новембра 1796. године указом цара Павла I.
Како наводи телевизија „Звезда“, зграда је подигнута нешто касније, 1826. године. Власти су се мењале, дешавале су се револуције, али команда се увек налазила управо у тој згради.
Император Павле I није случајно одабрао то место: од његове резиденције, Михајловског замка, удаљено је свега 300 метара.
У најстаријој команди у Санкт Петербургу налази се и најстарији војни затвор коме је око два века. Оно што је занимљиво јесте да је управо ту био затворен песник Михаил Љермонтов након двобоја са сином француског амбасадора. Данас о томе сведочи спомен-плоча.
Прозори са решеткама и зидови од грубог бетона нису тада убили стваралачку душу Љермонтова који је управо у затвору петербуршке војне команде написао песму „Сусед“. У посету му је долазио књижевни критичар Висарион Белински који је писао да је тек тамо „први пут видео правог Љермонтова“.
Спуштање особља, борбене опреме и терета током једне од фаза војних вежби  - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2021
„Крилата пешадија“ Русије – муњевита и ефикасна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала