- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Невероватно откриће које може да спречи слабљење вида

CC0 / Pixabay / Око
Око - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Показало се да кратак бљесак црвеног светла ујутро побољшава вид, што потенцијално пружа једноставан и сигуран третман за одржавање вида док старимо.
У тестовима на 20 испитаника који су по три минута били изложени црвеном светлу од 670 нанометара између 8 и 9 ујутро, вид се побољшао за 17 одсто и трајао у просеку недељу дана. Код неких од волонтера побољшање је било чак 20 посто.
Ова веза између црвеног светла дуге таласне дужине и побољшања вида поклапа се с оним што су научници видели у претходним студијама на животињама, док се нова студија наставља се на сличну од прошле године.
„Коришћење једноставног ЛЕД уређаја једном недељно пуни енергетски систем који је ослабио у станицама мрежњаче, попут поновног пуњења батерије, а јутарња изложеност апсолутно је кључна за постизање побољшања у опадању вида. Као што смо раније видели код мува, митохондрије имају промењиве обрасце рада и не реагују на исти начин на светло у поподневним сатима. Ова студија то потврђује”, каже неуролог Глен Џефри с Универзитетског колеџа у Лондону, преноси Б92.
Кључне су митохондрије у оку које се често називају ћелијским електранама. Тим је већ знао да су ујутро пријемчивије па црвено светло пуни управо те органеле како би могле да произведу више енергије.
Фоторецептори у мрежњачи, где су митохондрије најгушће сакупљене, састоје се од чуњева (за управљање видом боја) и штапића (за прилагођавање слабом светлу).
Тим се усредсредио на чуњеве, процењујући осетљивост контраста боја након излагања црвеној светлости.
Накнадни тестови на шест испитаника, који су свакодневно користили третман црвеним светлом између 12 и 13 сати, нису резултирали било каквом променом вида – потврђујући да митохондрије не реагују толико на дубоко црвено светло на исти начин у каснијем делу дана.
„Митохондрије имају специфичну осетљивост на светлост дуге таласне дужине која утиче на њихову ефикасност. Дуже таласне дужине у распону од 650 до 900 нанометара побољшавају перформансе митохондрија како би се повећала производња енергије”, додаје Џефри.

Смањење друштвених трошкова

Ћелије у људској мрежњачи почињу да старе након 40. године, а то је старење делом узроковано успоравањем напајања митохондрија. Како фоторецептори мрежњаче захтевају више енергије, они такође имају тенденцију бржег старења.
Једноставан, нискоенергетски ЛЕД уређај коришћен у студији могао би да буде приступачан третман за вид који би људи могли брзо применити. Вероватно је и сигурно за коришћење, будући да се инфрацрвено светло од 670 нанометара не разликује пуно од светла у природном окружењу.
Међутим, развој готовог уређаја за широку употребу потрајаће неко време. Истраживачи ипак упозоравају да је ниво побољшања варирао међу испитаницима, чак и онима сличне доби. Будуће студије могле би поближе да размотре друге варијабле које би могле да утичу на резултате.
„Ова једноставна интервенција примењена на популацијском нивоу значајно би утицала на квалитет живота како људи старе и вероватно би резултирала смањеним друштвеним трошковима који произлазе из проблема повезаних са смањеним видом”, закључује Џефри.
Футуристичка технологија - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2020
Враћање вида слепима: Научници спремни да тестирају импланте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала