- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отворен „Братољуб“ — мост на Дрини који спаја Републику Српску и Србију /видео, фото/

Пратите нас
Мост на Дрини „Братољуб“ између Братунца и Љубовије, који спаја Републику Српску и Србију, свечано је данас отворен. Истовремено, код моста је отворен и нови гранични прелаз између Србије и БиХ.
Новоизграђени мост, заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије отворили су министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.
Изградња „Братољуба“, чија је дужина 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је 13 милиона евра.
Код моста преко Дрине почетком априла прошле године почела је изградња граничног прелаза чији је инвеститор Управа за индиректно опорезивање БиХ.
Гранични прелаз, који је саграђен на комплексу укупне површине 30 хиљада метара квадратних, има интегрисан систем преласка граница.
Ти радови, у вредности од 14,5 милиона конвертибилних марака, завршени су пре скоро два месеца, обављен је технички пријем и добијене су све дозволе и потписани споразуми за почетак рада граничног прелаза.
Нови гранични прелаз биће заједничка локација царинских и полицијских органа БиХ и Србије. Биће то међународни гранични прелаз првог реда на којем ће бити дозвољен и промет робе која подлеже инспекцијском надзору.
Прелаз ће имати три улазне и три излазне траке, као и део за бициклисте, пренео је РТРС.
Отварању су присуствовали и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова РС Драган Лукач, представници општина средњег Подриња, политичког, привредног и културног живота и велики број грађана.

„За просперитет људи са обе стране Дрине“

Радован Вишковић је, обраћајући се окупљенима, рекао да отворени мост „Братољуб“, заједнички гранични прелаз и царински терминал БиХ и Србије треба да омогуће просперитет људи који живе на том простору, с обе стране реке Дрине, а градњу сличног објекта најавио је и на реци Сави на Рачи.
Вишковић је истакао да је у моменту када је договарана изградња овог објекта код Братунца визија била да са обе стране буду изграђене слободне зоне, да се ту граде објекти и запосле људи који ту треба да раде и опстану.
Он је у име институција Републике Српске захвалио председнику Србије Александру Вучићу за подршку и могућност да Србија изгради један овакав мост.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала