- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници истражили опасна својства сребра која утичу на земљу

© PixabayЊива
Њива - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Антибактеријска својства сребра нису увек корисна. Када се нађу у земљи нано честице те супстанце могу да убију корисне микроорганизме и да негативно утичу на квалитет хране.
Научници Јужног федералног универзитета (ЈФУ) у Русији су истраживали утицај нано честица сребра на земљу и одредили норму њихове концентрације у земљи црници. Према речима експерата, нигде у свету нису разрађени ови показатељи. Резултати истраживања су објављени у часопису „Биљке“ („Plants“).
Нано честице сребра имају антибактеријска својства па их користе у многим гранама, на пример, у прехрамбеној и текстилној индустрији и медицини. Међутим, због тих особина оне могу бити и отровне када се нађу у земљи. То може настати и током производње, коришћења или рециклирања производа. Негативни утицај нано честица сребра на земљу практично није ни изучен, рекли су научници.
Експерти ЈФУ су изучили утицај нано честица сребра на земљу помоћу метода биотестирања. Они су истраживали последице загађивања црнице, као једне од најплоднијих на свету. Њен састав директно утиче на безбедност производа, коју користе становници Русије. Када се ове честице нађу у организму човека оне у одређеној концентрацији могу нарушити метаболизам, објаснили су научници.

„Ми смо установили да што је већа загађеност земље нано честицама сребра то се значајније смањује плодност те земље. Мада, неочекивано је откривено да ефекат тровања не зависи од броја честица сребра: и нано и микро честице сребра су показале сличан негативни утицај. Док за друге тешке метале, као што су бакар, цинк, хром, никл, нано честице (1-100 нанометара) су биле токсичније од микро честица (0,1-100 микро метара)", рекао је Сергеј Колесников, шеф Одељења за екологију и природу Јужног федералног универзитета.

Током истраживања научници су први пут установили еколошки безопасну концентрацију сребра у црници на југу Русије - 4,4 милиграма по килограму. То ће помоћи да се одреде норме и за друге географске зоне. Према речима научника, тренутно на свету не постоје слични подаци.
Још један важан резултат истраживања је и чињеница што токсична дејства сребра се у највећој мери појављују током првог месеца од тренутка загађења. Затим се еколошке функције земље постепено обнављају.
Научници планирају и да одреде и тестирају могућности за опоравак загађене земље.
Лаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
РУСИЈА
Руски научници направили нови материјал за заштиту од радијације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала