Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Да смо поменули формирање велике Србије, обесили би ме

© Tanjug / ZORAN ZESTICБорут Пахор и Александар Вучић
Борут Пахор и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се у Београду са председником Словеније Борутом Пахором. Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре, истакао да је са Пахором разговарао о ситуацији у региону, билатералним односима, европској перспективи Србије и другим темама од интереса за две стране.
„Овај сусрет је још једна потврда садржајног, интензивног дијалога. Мислимо да имамо веома добре односе са Словенијом. Као пример за сарадњу је, што смо нагласили у разговору, чињеница да смо пре 10 година имали трговинску размену у вредности од 572 милиона евра, а данас је готово удвостручена на 1,2 милијарду евра. Наравно има простора за још бољу и успешнију сарадњу и мислимо да ће таква трговинска размена само да расте“, истакао је Вучић.
Председник Србије је додао да очекује да ће се у наредном периоду одредити термин за одржавање шесте седнице две владе у Словенији.
На питање о томе да ли је са Пахором разговарао о томе зашто ЕУ ћути на изјаве албанских званичника о формирању Велике Албаније, Вучић је казао да би Бриселу требао минут и по да реагује на овакве изјаве, али реакције не стижу.
Вучић је навео да када би се поменуло формирање велике Србије, ЕУ би одмах реаговала.
"Да смо једном поменули формирање велике Србије, обесили би ме у Бриселу, али када се помиње велика Албанија, то је у реду, то је само успут, каже Вучић.

Пахор: Забринут сам због ситуације у земљама Западног Балакана /фото/

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је данас у Београду да не може да не буде забринут за ситуацију у земљама Западног Балкана, где се, каже, продубљава неповерење међу лидерима што је претња миру и безбедности на овим просторима.
Пахор је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре након разговора са председником Александром Вучићем одговарајући на питање словеначких медија како то да Брисел не види претње по мир и безбедност на овим просторима.
Пахор је рекао да ће лично учинити све да се процес прикључења земаља Западног Балкана настави и убрза.
„Не могу да не будем забринутији када се лично много бавим овим простором и када са свим лидерима имам добре односе, који ми омогућавају да сагледам веома објективно ситуацију. На билатералном и мултилатералном нивоу последњих година је дошло до продубљивања неповерења, што је директна претња миру и безбедности“, рекао је Пахор.
Као неко ко је 30 година могао да прати развој ситуације у региону и 15 година у Европској унији учиниће, истиче, све да се Европска унија озбиљније супротстави свим опасностима на овом подручју.
„Учинићу све што је у мојој моћи да се тај процес прикључења настави не само када је реч о питањима реформи, билатералним и мултилатералним односима... Јер овде није питање квалитета живота, већ о претњи миру и безбедности у региону“, навео је Пахор.

Вучић: „Сваки разговор је један камен у кући мира у региону“

Једна од тема разговора била је и регионална стабилности.
„Говорили смо и о ситуацији на Косову и Метохији, нашим односима, дијалогу у Бриселу и проблемима са којима се суочавамо трудећи се да се сачувамо мир и стабилност. Истакао сам значај очувања мира, стабилности и сигурности за све људе у региону. Сваки разговор који водимо у региону, а и овај, може да буде камен у кући мира коју покушавамо да изградимо“, нагласио је Вучић.
Упознао је, какао је додао, Пахора и са елементима иницијативе „Отворени Балкан“ и са добрим последицама које та иницијатива доноси за земље учеснице.
Вучић је подсетио да је Словенија седма земља по броју војника које има у саставу Кфора, наводећи да Србија жели још ближу сарадњу са међународном војном мисијом на Косову и Метохији, која има веома важну улогу у очувању мира.
„Наша сарадња и добра комуникација од виталног је интереса за све становнике на Косову и Метохији, у овом случају за српско пре свега. Један део словеначког контингента учествује у чувању манастира Високи Дечани што је од посебног значаја за нас“, закључио је Вучић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала