- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Будућност међународних односа: Како ће изгледати „технолошка дипломатија“

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаВиртуелна реалност на штанду МИА "Русија севодња" на "Експофоруму"
Виртуелна реалност на штанду МИА Русија севодња на Експофоруму - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Добијање визе или држављанства моћи да се обави без личног присуства, као и састанак високих државних званичника – тако би делимично могла да изгледа „технолошка дипломатија“ која има упориште у метаверзуму, односно виртуелној стварности, где ће већ следеће године бити отворена дигитална амбасада Барбадоса.
Острвска држава Барбадос отвориће дигиталну амбасаду у вирутелној реалности у јануару. Амбасада ће се налазити у „Децентраленду“, платформи виртуелне стварности заснованој на блокчејн технологији етеријум, која омогућава постојање истоимене криптовалуте.
Влада те државе пројекат је описала као облик „технолошке дипломатије“ која би могла да „отвори врата за даљу културну размену с другим нацијама“. Притом, неће да се заустави ту. Она увелико планира кораке и за друге платформе виртуелне реалности.

„Технолошка дипломатија“ у метаверзуму

Иако отварање дигиталне амбасаде звучи револуционарно, уредник интернет портала РТС-а Зоран Станојевић предочава да је тај потез искључиво маркетиншки, јер је успостављање метаверзума као платформе и даље годинама далеко.
„Ипак, познато је да онај ко је први добија велику пажњу. Барбадос је овим потезом хтео да поручи свима да они препознају дигиталну технологију, шта ће у будућности да се дешава, да сматрају да су напредна држава по том питању и шаљу поруку осталима да, ако размишљају о нечему што има везе с дигитализацијом, имају Барбадос у виду“, појашњава Станојевић.
CC0 / Pixabay / Прогнозе су да ће све „озбиљне“ државе евентуално да приступе метаверзуму.
Дигитализација - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Прогнозе су да ће све „озбиљне“ државе евентуално да приступе метаверзуму.
А „технолошка дипломатија“ је неминовност чији модел функционисања није лако предвидети, као што је то био случај и с друштвеним мрежама.
„У практичном смислу, дипломатија ће у конзуларном делу страшно напредовати, а напредоваће и због чињенице да људи могу да комуницирају директно, без физичког сусретања. Чињеница да можемо да заказујемо ‘онлајн’ састанке умањује потребу за дипломатским представништвом на начин на који то имамо данас“, прогнозира Станојевић за „Спутњик“.
Оног тренутка када у виртуелној реалности буде било бирача, тамо ће се појавити и политичари, оцењује Станојевић, који сматра да ће све „озбиљне“ државе да приступе метаверзуму.

Шанса и за Србију

Стручњак за медије и нове технологије др ум. Мирко Стојковић напомиње да се дигитална трансформација не односи само на дипломатију и појашњава да ће читав реалан свет временом да се пресели у дигитални, који ћe да обрише разлику између идеја виртуелне и „регуларне“ стварности.
„Временом ће нестати потреба да се наглашава да је нешто виртуелно, да је то мета. Све то биће најнормалнији део стварности, јер ћемо ми са свим својим навикама и обавезама бити пресељени у тај нови свет. Сви аспекти људског живота ће се наћи и тамо. То је део огромне дигиталне трансформације. Ако је не будемо свесни можемо да настрадамо“, упозорава Стојковић.
Друштвене мреже - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
СВЕТ
Прва држава отвара амбасаду у метаверзуму
Виртуелни свет - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Подкаст
Метаверзум – шта нам доноси нови виртуелни свет? | Технограм
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала