Научни скуп о Достојевском у Руском дому: Патња, љубав и избављење

© Sputnik / О. ИгнатовичФјодор Достојевски
Фјодор Достојевски - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Научна конференција под називом „Патња, љубав, избављење“, посвећена 200. годишњици рођења руског писца Фјофора Михајловича Достојевског, биће одржана у уторак, 29. новембра, у Руском дому у Београду.
Конференција, коју организују Центар за руске студије Факултета политичких наука Београдског универзитета и Руски центар за науку и културу „Руски дом“ у Београду, окупиће двадесетак домаћих стручањака из разних области, који ће говорити о разним аспектима стваралаштва Фјодора Достојевског.
Учеснике скупа поздравиће директор Руског дома Евгеније Баранов и руководилац Центра за руске студије ФПН-а Синиша Атлагић, а на конференцији ће своја излагања представити Јован Попов, Петар Јевремовић, Един Добрић, Ана Јаковљевић, Наталија Видмаровић, Жарко Требјешанин, Мило Ломпар, Јасмина Ахметагић, Часлав Д. Копривица, Никола Маројевић, Зоран Арсић, Владимир Димитријевић и други.
Учесници скупа разговараће о различитим аспектима књижевног дела Фјодора Достојевског, укључујући антрополошке и психолошке погледе писца, актуелизацију Достојевског у савременој српској књижевности, ставове писца о атеизму, хришћанству, односу Истока и Запада и другим темама.
У подне ће у Руском дому бити отворена и изложба „Достојевски на сцени Народног позоришта у Београду до 1941. године“, коју ће отворити директорка Музеја позоришне уметности Србије Весна Буројевић. Ауторке изложбе су Мирјана Одавић и Јелица Стевановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала