- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници објаснили да ли ће бити потребна нова вакцина због соја омикрон

© AP Photo / Binsar BakkaraВакцинација против вируса корона
Вакцинација против вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Постојеће вакцине против вируса корона ће морати да буду модификоване уколико њихова ефикасност против новог соја омикрон падне испод 50-60 одсто, изјавио је потпредседник Руске академије наука Владимир Стародубов.
„Треба разумети да постоји хуморални и ћелијски имунитет. Нови сој је још увек мало познат, испитује се и биће проверено да ли против њега делују старе вакцине или не. Наравно, на неки начин ипак делују, али је питање у којој мери су ефикасне у борби против новог соја. Уколико, условно речено, ефикасност буде мања од 50-60 одсто, биће потребно да се направи нова вакцина“, објаснио је Стародубов за руске медије.
Према његовим речима, постојеће вакцине не доприносе само стварању антитела и њиховој циркулацији у крви, већ утичу и на ћелијски имунитет.
„Вакцине, наравно, доприносе формирању антитела, али треба имати на уму да антитела свеједно доспевају у ћелију и да делују на ћелијску меморију“, додао је научник.
Са своје стране, шеф лабораторије за биотехнологију и вирусологију при Факултету природних наука Новосибирског универзитета Сергеј Нетјосов сматра да ће ефикасност вакцина на нови сој ковида 19 остати на прилично високом нивоу.

„Потребно је рећи да особе које не желе сада да се вакцинишу генерално греше, јер ће код тих вакцина око 80 одсто заштите свеједно остати чак и против новог соја“, изјавио је Нетјосов за телевизију „Рсија 24“.

Према његовој процени, „потребно је отприлике две до три недеље, или чак месец дана, да би се схватило колико озбиљне компликације ствара тај сој код људи у ризичним групама, односно оних који имају дијабетес или друге хроничне болести“.
Међутим, и он сматра да ће постојеће вакцине највероватније морати да буду модификоване, јер се, судећи по мутацијама новог соја, он шири много брже од претходних сојева.
Да би се то урадило, биће потребно да се скрати време истраживања модификованих препарата, додао је научник.
Раније је професорка биологије са Универзитета Џорџ Мејсон (америчка држава Вирџинија) Анча Баранова изјавила да ће руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) највероватније формирати јачи имунитет од новог соја вируса корона омикрон, него препарат америчке компаније „Фајзер“.
После појаве новог соја вируса корона, који има 32 мутације на спајк протеину и могао би да избегне вакцинални имунитет, поједине државе забраниле су летове из држава Африке где је регистрован, као што су Јужна Африка, Зимбабве, Боцвана, Есватини и друге.
Светска здравствена организација саопштила је да тај сој изазива забринутост због великог броја мутација.
Атмосфера на улицама Беча првог дана ступања на снагу закључавања Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
СВЕТ
Омикрон се шири Европом: Присуство новог соја короне потврђено и у Аустрији, Швајцарској и Португалу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала