- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта ће се десити са вашим организмом ако једете четири бадема дневно

© Fotolia / QuanthemОрашасти плодови и воће
Орашасти плодови и воће - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Пратите нас
Бадеми су изузетно здрава храна коју треба да једете сваки дан, јер су препуни протеина, витамина и влакана. Сматра се да их треба редовно јести, јер тако смањујете ризик од здравствених проблема попут рака, болести срца, гојазности и дијабетеса типа 2.
Иако имају поприличну количину масти, они штите ваше срце. Ипак, бадеми садрже приличан број калорија, па их је најбоље јести умерено.
Можда звучи невероватно да би само четири бадема дневно могла учинити било шта за ваше здравље, али тачно је! Само једна шака бадема садржи 3,5 грама влакана, 6 грама протеина и 9 грама незасићених масти. Бадеми такође пружају добру количину витамина Е, мангана и магнезијума. У мањим, али значајним количинама, присутан је бакар, калцијум, рибофлавин, гвожђе, цинк и фосфор.
Па шта све бадеми могу да учине за ваше тело? Изненадиће вас ових 7 важних предности које могу да вам поправе здравље, ако једете најмање 4 бадема сваки дан.

1.Повољно утичу на холестерол

Бадеми су сјајни за смањење лошег ЛДЛ холестерола, а повећавају добар ХДЛ холестерол. То је важно јер високи холестерол представља ризик за све врсте здравствених компликација, укључујући срчани удар, мождани удар и болести периферних артерија.
Када нездраве грицкалице попут чипса или бомбоне замените бадемима, свој лоши холестерол можете смањити за 10%.

2. Јача и сјајнија коса

Бадеми су такви да вам могу дати готово све витамине и минерале потребне за побољшање стања ваше косе. Да би подстакли раст, бадеми садрже магнезијум и цинк. Витамин Е има антиоксидативна својства која смањују оксидативни стрес и чине косу јачом. И на крају, витамин Б задебљава нити и даје природан сјај.
Узгред, наношење бадемовог уља на власиште може спречити перут и омекшати и директно нахранити праменове косе. Бадемово уље се користи као козметички производ и за косу и за кожу јер су стари Египћани бадем држали као један од врхунских луксузних производа.

3.Мањи ризик од срчаних тегоба

Мононезасићене масти, које постоје у бадемима, могу да помогну при контроли високог холестерола. Али и влакна, витамин Е, омега-3 масне киселине и биљни стероли такође помажу здрављу срца.
Бадеми су такође сјајан извор л-аргинина, за које се показало да зидове артерија чини флексибилнијим и на тај начин је мање вероватно да ће се развити крвни угрушци који могу блокирати проток крви и изазвати застој срца.

4. Смањују боре

Сви желимо да спречимо прерано старење, а бадеми могу у томе помоћи због садржаја мангана и витамина Е. Манган је протеин који помаже у стварању колагена, који је везивно ткиво унутар коже које га одржава чврстим и глатким. Витамин Е је у стању да заштити од оштећења коже тако што апсорбује УВ зрачење сунца и на тај начин смањује појаву тамних мрља и бора. Такође смањује упалу коже и уклања црвенило.

5. Повољан утицај на дигестивни тракт

Шкољке бадема су сјајан извор пробиотика, јер поспешују раст и умножавање добрих бактерија у нашим цревима. Цревне бактерије су одговорне за апсорбцију хранљивих састојака из хране и лекова. Такође они штите од цревних инфекција.
Недавна истраживања показују да редовно конзумирање пробиотичке хране може побољшати функцију имунолошког система и смањити ризик од рака, срчаних болести и реуматоидног артритиса.

6. Олакшавају губитак килограма

Иако бадеми садрже пуно масти и калорија, они вам заправо могу помоћи да изгубите килограме. Студије показују да једење бадема може допринети осећају ситости између оброка. Људи који свакодневно једу бадеме обично конзумирају мање угљених хидрата током дана.
Учесници у истраживању утицаја бадема и дијета смањили су њихову тежину и индекс телесне масе (БМИ) у просеку за 18%, у поређењу са само 11% у групи која није конзумирала бадеме. Обим струка се такође смањио за 14% у групи са бадемима, али само 9% код групе која није јела бадеме.

7. Поспешују мождану функцију

Студије показују да унос велике количине витамина Е у вашу исхрану може помоћи у спречавању пропадања когнитивног дела у мозгу везаног за старење, очувању памћења и појачавању дневне будности. Магнезијум у бадемима јача живце у мозгу.
А протеин помаже у обнављању ћелија мозга, побољшавајући тако когнитивне функције. Одржавање мозга здравим током живота помаже у лечењу Алцхајмерове болести, а једење бадема може бити јако значајно за очување ове функције.
Препоручена дневна граница је једна шака, односно око 23 бадема, али наравно да не морате да се зауставите на томе. Имајте на уму да у очувању могу поред целих бадема да вам помогну и производи попут бадемовог брашна и бадемовог млека.
Без обзира да ли желите да смршате, побољшате квалитет коже и косе или смањите ризик од неколико опасних болести, бадеми су решење!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала