- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Европосланик поручује ЕУ: У Бугарској нема македонске мањине – око тога нема компромиса

CC0 / Pixabay / Заставе Македоније и Бугарске
Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Бугарски посланик из бивше владајуће странке ГЕРБ Емил Радев апеловао је на колеге из Европског парламента да не покушавају да промовишу тему постојања македонске мањине у Бугарској. Како каже, у земљи нема македонске мањине.
С тим у вези, посланик наводи да председавајућа делегације Софија инт Велд из либералне политичке групе „Обнављајући Европу“ и представница европске левице Клер Дејли дозвољавају себи да се поигравају са „темом која нема никакве везе са стварношћу“.

„У Бугарској нема македонске мањине и то је позиција око које не треба дозволити компромисе. Очекујем да ћемо бугарске колеге у ЕП и ја једногласно бранити тај став – без обзира на наше политичке склоности. Поигравање са темом, које дозвољавају себи крајња левица популиста попут ирске посланице Клер Дејли, у најмању руку противречи истини и у суштини представља неправедан и пристрасан напад против наше земље“, истакао је бугарски политичар.

Одбор за питања грађанских слобода, правосуђа и унутрашњих послова саставио је 17. новембра извештај након посете делегације Европског парламента Словачкој и Бугарској у септембру ове године. У њему се не говори директно о македонској мањини, али се говори о дискриминацији неких група које представљају мањину. Друге социјалне групе попут ЛГБТ и етничких Рома су експлицитно именоване у извештају.
Подсетимо, у Бугарској нема признатих мањина, иако Турци чине трећу највећу етничку групу у земљи. Према попису становништва из 2011. године, 1.654 људи се изјаснило као Македонци.
ПССЕ - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2021
Бугарски медији: Фикција о македонској мањини поново доспела у извештај ПС СЕ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала