- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ очекује рекордан приход од продаје гаса – близу 60 милијарди долара

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЛого компаније "Гаспром" на Петербуршком међународном економском форуму
Лого компаније Гаспром на Петербуршком међународном економском форуму - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Руски гасни гигант „Гаспром“ очекује да се задрже високе цене извоза гаса у Европу и наредне године – то значи да компанија 2022. може очекивати рекордан приход од продаје гаса у иностранство, пише „Комерсант“.
Услед наглог скока цена гаса у свету, руководство „Гаспрома“ очекује да просечна цена извоза гаса у Европу следеће године неће бити нижа него ове.
Заменик шефа одељења „Гаспром експорта“ Андреј Зотов је саопштио да се у четвртом кварталу ове године очекује просечна извозна цена од 550 долара за хиљаду кубних метара, што би могла да буде највиша квартална извозна цена „Гаспрома“ у историји. Према томе, просечна извозна цена за ову годину могла би да буде око 320 долара за хиљаду кубних метара гаса, што је максимум од 2014. године.
Према томе, „Гаспром“ 2022. године може имати рекордан приход од извоза гаса у иностранство.
Ако у Европу настави да се извози око 180 милијарди кубних метара гаса годишње, приход ће бити око 57,6 милијарди долара, док је рекорд 2013. године износио 52,9 милијарди долара. Поред тога, тај износ не укључује повећане испоруке Кини гасоводом „Снага Сибира“.
Основни ризик повезан је са смањењем потражње за гасом у Европи због чињенице да многи индустријски потрошачи, као и електране не могу приуштити куповину горива по тренутним ценама: децембарски фјучерс на холандском чворишту ТТФ завршио је у понедељак трговање са ценом од 1.150 долара за хиљаду кубних метара.
„Удео 'Гаспрома' на европском тржишту остаје стабилан, што само потврђује чињеницу да је тренд смањења увоза гаса у Европу општи тржишни тренд“, рекао је шеф финансијског одељења компаније Александар Иваников.
Према речима Андреја Зотова, „Гаспром“ не очекује нагли пад продаје 2022. године, упркос високим ценама.
Руска компанија се већ суочавала са наглим падом потражње за гасом у периоду од 2010. до 2014. године када су клијенти одбијали да купују гас, сматрајући да је прескуп, те су тражили алтернативу у виду течног природног гаса, а у многим случајевима чак нису испунили обавезе према уговору „узми или плати“.
Међутим, сада је мало вероватно да ће се таква ситуација поновити, јер су уговори „Гаспрома“ везани за цене на европским чвориштима и цена гаса руске компаније неће се кардинално разликовати од цене других добављача.
Компресорске станице на територији Краснодара - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Руски гас доминира у Европи: „Гаспром“ испоручује огромне количине горива и повећава производњу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала