- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кад се фудбал претвори у утакмицу нашег менталитета: Нова представа „Спортско срце“ Звездара театра

© Sputnik / Маша РадовићЕкипа представе "Спортско срце", Звездара Театар
Екипа представе Спортско срце, Звездара Театар - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Овај комад Ђорђа Милосављевића је условно говорећи спортска прича која ће се од једне финалне утакмице Светског првенства у фудбалу претворити у утакмицу нашег менталитета, наше нарави и свега онога што оптерећује овај регион. Фудбал је повод, а суштина је нешто сасвим друго што доживљавамо сваки дан.
Убрзо се спорт претвара у политику као што се код нас мање више све јако брзо исполитизује.
Овако је драмски писац и директор Звездара театра, Душан Ковачевић најавио премијеру представе „Спортско срце“ рађену по тексту Ђорђа Милосављевића, а у режији Милана Караџића, која ће бити одржана у суботу, 4. децембра на сцени „Данило Бата Стојковић“ у овом позоришту.

Фудбал повод за решавање других прича

Звездара театар наставља рад са пријатељима куће који су у тој установи културе присутни дуги низ година и који знају да праве представе посебно драге публици, истакао је Ковачевић.
„Суштина овог комада је да је повод могао да буде и неки други, у овом случају је то спорт који је једна од најатрактивнијих и увек најинцидентнијих ствари на овим просторима. То је врло блиско заказивању боја. Фудбал је нешто што је повод да се решавају неке друге приче“, најавио је Ковачевић.
„Спортско срце“ је драма о једном презреном, осрамоћеном и одбаченом оцу и његовој отуђеној ћерки која сматра да њен отац припада неком примитивном, лошем слоју. Према речима писца Ђорђа Милосављевића, комад је настао у дану финала светског фудбалског првенства у Русији, када се одигравала утакмица између репрезентације Француске и Хрватске.
„Тај догађај је био занимљив на сваки могући начин између осталог и због локалног рата на друштвеним мрежама где су се препирали они који су навијали за хрватску репрезентацију и они који за њу нису навијали. И, у ствари, негде та размена врло жустрих аргумената са обе стране мени је била почетна инспирација. Зато сам мислио да је згодно ову причу која је суштински о оцу и ћерки сместити у пост-фудбалски оквир. Драма се дешава у току саме утакмице и после ње“, објашњава свој текст Милосављевић за Спутњик.

Томпсон замало на сцени Звездара театра

Писац не крије да постоји једна неостварена жеља када је у питању постављање његовог комада на позорницу, а то је што се у последњој сцени не чује хрватски певач Марко Перковић Томспон.
„Песма „Гени камени“ је била предвиђена за ту финалну сцену. Просто је изгледало и сувише компликовано“, навео је Милосављевић током обраћања медијима.
На то се одмах надовезао редитељ Милан Караџић:
„Било би добро за комад да смо све то урадили, било би врло интригантно и занимљиво. Али то је доста компликовано због ауторских права. Па смо направили једну, мислим, добру замену за све то. Имао сам одличан текст и сјајну глумачку поделу. Оно што ја волим у позоришту су јака емоција, смех, хумор и трагични елементи“, истакао је Милан Караџић.
У представи „Спортско срце“ заиграће Милутин Мима Караџић, Нина Нешковић, Александар Ђурица, Нела Михаиловић и Никола Шурбановић.

Национализам квари живот на Балкану

Најављујући предстојећу премијеру глумац Мима Караџић оценио је да је национализам главни разлог раздора међу становницима Балкана.
„Направили смо једну лепу, животну и топлу причу у којој имате и породицу и пријатеље, али и оно што је изузетно снажно и што нас окружује – оно нешто национално, политичко. Оно што, чини ми се, на овим просторима квари живот, неки лепи живот. Мислим да смо као Балкан негде проклети са тим ситуацијама које имамо. А имате опет људе који покушавају да живе ван свих тих форми - да будеш човек и да су сви око тебе људи“, указао је Караџић.
© Sputnik / Маша РадовићМима Караџић
Мима Караџић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Мима Караџић
На питање Спутњика да прокоментарише особине и специфичности свог лика у овој представи, Мима Караџић одговара:
„Он је један од оних ликова какве баш волим да играм - и топао и људски, на моменте духовит, на моменте тужан. Од шарма до емоције. Све има! И негде ми је то била права мера. Кад бих бирао шта волим да играм у позоришту, рекао бих - ето такве ликове.“
Душан Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
ДРУШТВО
Душан Ковачевић: Ужас је захватио целу планету – ово је нова велика цивилизацијска трагедија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала