Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Овде се дешава историја“: Вучић обишао радове на Макишком пољу /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на пројекту изградње инфраструктуре и насипања платоа за депо београдског метроа на Макишком пољу и поручио да се на том месту дешава историја.
"Овде се дешава историја. Они који покушавају да зауставе Србију у томе неће успети. Од 1968. године обећавају нам метро. Колико год да су били на власти, никада нису ништа урадили", поручио је Вучић окупљеним грађанима.
Приметио је да некима смета што ће метро да повезује Железник и Миријево, а не, како је рекао, најбогатије.
"А, ја сам поносан, јер ће додатно да приближи Обреновац, Барајево, Железник, Баново Брдо до звездарског Миријева. Наше је само да радимо. То што се секирате због нечије бахатости, бандитизма, само ми да будемо уздржани, на крају ће људи то да цене", рекао је Вучић.
Нечији рад и резултати никада не могу да се избришу, нагласио је Вучић.
"Наши резултати су стотине километара путева, пруга, нови музеји, а њихови су само пуни џепови, које данас пуне тиме што их неко плаћа да се боре против нас", рекао је Вучић.
Зато је позвао све да покажу веру и истрајност, да не препусте Србију онима који би да је уруше.
"Рекли су да не смем да дођем овде где почиње изградња метроа... А, рекао сам да ћу доћи и сваке недеље ћу да обилазим радове овде, да виде да наше неимаре, грађевинаре не могу да зауставе. Пристојна Србија то никада неће да дозволи", поручио је председник Србије.
Подсетио је да се о метроу говори тачно 53 године, а тај се сан тек сада остварује.
"Сви политичари су лагали и варали народ. После 53 године почињемо да градимо и ви знате да ће да буде заврсен за шест година, јер оно што ми обећамо то и испунимо. За нас је оно што смо рекли, завет пред грађанима", поручио је Вучић.
Он је изјавио да ће се када буде направљене прве две линије много брже стизати метроом са једног краја Београда на други него аутомобилом.
Додао је да ће развој шинског система у Београду смањити саобраћајне гужве у граду.
Вучић је рекао и да је Србија, иако је желела и сањала деценијама, не би могла да гради метро, док није уследила фискална консолидација, политика која је обезбедила привлачење страних инвестиција, која је упослила стотине хиљада људи који су добили отказе од 2003. до 2012. године, када су фабрике затваране.

"Сада подижемо земљу. Метро ће значити за целу Србију. Уз улагања од 4,6 милијарди евра, а сигуран сам да ће цена да оде и преко пет милијарди, пре свега због цене материјала, то је додатни економски змајац за даљи раст који омогућује веће плате и пензије за све у Србији", рекао је Вучић.

Захвалио је свима који, каже, верују у напредак Србије и знају колико је овај пројекат важан за град и земљу.
"Биће и обилазница, БГ Воз, спојићемо Барајево, Младеновац, Лазаревац, Обреновац, Сопот, Гроцку, део Палилуле са друге стране Дунава... Ово је важно за све. Хвала свим што сањају велике снове, што на таквим сновима, ангажману и труду можемо да градимо неупоредиво бољу будућност", поручио је Вучић.
Обиласку радова са председником присуствују министар финансија Синиша Мали, министар грђевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, заменик градоначелника Горан Весић, председници градских општина.
Министар Мали је представио шински систем који се развија у Београду, наводећи да је планирано 30 километара новог БГ воза и 40 километара шинског система, којим се решавају гужве, али и чува животна средина.
"Повезали смо сваки део Београда, цео шински систем је будућност Београда", рекао је Мали додајући да ће грађани шинским системом брже, ефикасније и јефтиније да се превезу са једног на друго место.
На Макишком пољу 22. новембра почели су радови на насипању и припреми терена на простору где ће бити изграђен депо будућег метроа, чиме је уједно озваничен почетак радова на изградњи београдског метроа – великог инфраструктурног пројекта на који грађани српске престонице чекају деценијама.
Како је тада речено, депо метроа је намењен за смештај и одржавање целокупне возне флоте линије 1 Београдског метроа, а радови се изводе на површини од 72 хектара на подручју између Обреновачког пута, односно Савске магистрале, улице Боре Станковића и постојеће ранжирне станице у дужини од 2.242 метра и ширине од 150 до 400 метара.
Планом генералне регулације шинских система, који је усвојен на седници Скупштине града почетком новембра, предвиђено је да прва линија метроа повезује Железник и Миријево, а друга Миријево и Земун.
Обе линије биће дуге по 21 километар, а како је планирано радови на првој биће завршени до 2028, док ће друга линија бити готова 2030. године.
Осим изградње београдског метроа, планом генералне регулације шинских система предвиђено је проширење трамвајске мреже и БГ воза тако да ће Београд 2030. године имати укупно 42 километра новог метроа, затим 223 километра са 76 станица и 500 полазака дневно возова на градској и приградској железници и 42,6 километара нове трамвајске мреже.
Тиме ће бити омогућено да 2030. године шински систем постане доминантан подсистем у јавном превозу у Београду.
Београдски метро је први пут обећан 1970. године, када је градоначелник био Бранко Пешић, а прва студија о метроу у Београду урађена је пре скоро 53 године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала