Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Пут у Сочи увек вреди“: Како је бечки дневник видео Вучићев сусрет са Путином

© Фото : Будућностсрбије/инстаграмВладимир Путин и Александар Вучић
Владимир Путин и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Добри односи са Русијом се исплате - Србија идућих пола године добија гас по пријатељској цени, оцењује бечки дневник "Стандард" додајући да након истека актуелног споразума о увозу гаса, Београд и даље добија огроман попуст.
„Пут у Сочи увек вреди. За председника Србије Александра Вучића се овај пут на обалу Црној Мора двоструко исплатио. Он је, не само успео да уграби сунчани јесењи дан са погледом на снегом покривене кавказке планине, већ је својој земљи обезбедио, према сопственим речима, "одличну цену" у преговорима о испоруци гаса са руским колегом Владимиром Путином", пише лист.
"Стандард" преноси да је још задовољнији био шеф српске дипломатије Никола Селаковић, који је говорио о историјском договору који је пошао за руком председнику Србије.
„Србија се захваљује пријатељској и братској Русији на бризи о српским националним интересима и спремности да помогне у тренутку када је читав свет конфронтиран енергетском кризом", додао је он.
Лист наводи да похвале у овом конкретном случају никако нису претеране.
„Русија је Србији одобрила, након истека актуелног уговора, огроман попуст - Београд ће за 1.000 кубних метара плаћати 270 долара. Поређења ради на берзи су цене у Европи већ изнад 1.000 долара за упоредиве количине гаса. Тиме Србија у Европи, након Белорусије, добија другу најнижу цену гаса“, подвлачи „Стандард“.
Лист наводи да је једино негативно што то важи, тренутно, само за пола године.
Такође дневник сматра да овај договор може бити сматран Путиновим поклоном Вучићу пред изборе, пошто је шеф руске државе изнео личне симпатије према председнику Србије, којег је похвалио за одличне руско-српске односе.
У прошлој години је Србија од Гаспрома купила “само” 1,35 милијарди кубних метара, а, према подацима концерна, у перспективи планирано је удвостручење количине.
То је, констатује “Стандард” више него довољно за зиму, пошто Србија у грејној сезони дневно троши око 13 милиона кубих метара гаса, а у мају и јуну потрошиће још једном четири до пет милиона кубних метара.
Дневник указује да ће Вучић и после истека овог договора добити изванредне услове, те је сам рекао да полази од повећања испоруке и флексибилне цене гаса.
Ниску цену гаса за Србију, наводи лист, Гаспром објашњава структуром споразума.
Док је већина европских земаља везана за актуелну цену, цена гаса за Србију везана је за цену нафте у последњих девет месеци, а и у том случају би Србија морала да плати 350 долара за 1.000 кубних метара.
Међутим, Гаспром одустаје од једног дела новца, додаје лист.
„Стандард“ је пренео руски „Комерсант“ према којем Србија из политичких разлога још дуго може рачунати са ценом гаса испод тржишног нивоа.
Бечки лист наводи да између Москве и Београда постоји историјска повезаност, која траје и дан данас, а која се не испољава само на политичком нивоу, већ и у међуљудским одоснима.
Многи Срби Русију виде као великог брата, а у истраживањима 72 одсто Срба утицај Русије у Србији оцењују позитивно, што је, констатује дневник, велики контраст у односу на друге источноевропске земље, које у Русији виде потенцијалну претњу.
“Дугорочно Београд намерава и поред тога, да буде нешто независнији од руског гаса. До 2050. Србија жели да диверзификује испоруке гаса кроз гасовод преко Бугарске којим Србија жели да се прикључи на грчку мрежу. На тај начин би земља могла да увози гас из Азербејџана, Грчке и Израела, а потенцијално и из гасних поља испред обале Кипра”, закључује "Стандард".
О томе како је протекла посета Вучића Сочију говори главна уредница српске редакције Спутњик Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала