- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Кина скоро стигла Америку у сфери хиперсоничног наоружања

© POOL / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су „врло мало испред“ Кине у стварању хиперсоничног оружја, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Говорили сте о тестирању хиперсоничног оружја у Кини. Успешно је прошло. Видели смо реакцију наших америчких партнера по том питању. Али знамо да су ипак амерички партнери веома мало испред у стварању хиперсоничног оружја. Они једноставно не причају о томе“, рекао је Путин на инвестиционом форуму ВТБ Капитал „Русија зове!“.

Одговарајући на питање о „кинеској претњи“, руски председник је истакао да су они који су га застрашивали Кином од 2000. године – „сами уплашени“.

„Плаше ме Кином, почевши од 2000. године. Од тад су се они који су мене плашили сами уплашили и почели су да мењају своју политику према Кини. По мом мишљењу, ситуација се променила и отуда и санкције и различита ограничења против Кине, по мени, потпуно неоправдана, која противрече нормама међународног права. Али чињеница остаје: ривалство расте. Према мом мишљењу, оно постаје тешко схватљиво, на пример формирање савеза у пацифичком региону који чине САД, Велика Британија и Аустралија. Када формирају савезе против некога то не води побољшању ситуације у региону, него напротив – то заоштрава ситуацију“, констатовао је руски лидер.

Коментаришући позив Америке на прекид комуникације са Кином, Путин је поручио да ће се Русија руководити својим интересима.
„Што се тиче раста моћи Кине... Моћ Кине расте, ми то видимо, сви то виде. Пре свега, ради се о економској моћи. Али зашто бисмо се ми руководили интересима трећих земаља у формирању своје политике? Увек смо се руководили и у будућности ћемо се руководити искључиво интересима народа Русије. Истовремено, ми увек поштујемо интересе наших партнера на међународној сцени и ценимо када се и према нама тако поступа. Кина се према нама исто тако односи “, истакао је руски лидер.
Такође је нагласио да Русија и Кина имају приближно исте приступе и принципе, те да Москва подржава напоре Пекинга у вези са пројектом „Један појас – један пут“.
Хиперсонична ракета Кинжал - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Одговор НАТО-у: Руска хиперзвучна ракета ће имати невероватну брзину од девет маха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала