- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Реците не, месу, пиву и кафи“: Да ли је то начин живота који ће спасити Земљу?

CC0 / пиксабеј / Екологија
Екологија - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Хипотетички потрошачи будућности, који желе да сачувају климу на Земљи, мораће да се одрекну меса, пива, кафе, далеких путовања, видео игрица, али ће морати и да пуштају воду у тоалету два пута дневно, да се купају једном недељно и да купују пет мајци годишње, наводи се у извештају „Credite Suisse“ на тему „одговорног начина живота“.
Како пишу аутори, начин на који живе људи је праћен високом емисијом CO2. У богатим државама је то највише приметно – домаћинства у развијеним земљама произведу 130 тона ЦО2 годишње, док је у свету просек 3,4 тоне годишње.

Ко смо ми сада?

Након истраживања аутори извештаја су одредили четири типа потрошача: мало путују, купују он-лајн, потрошачи са просечном мобилношћу, активни потрошачи са великом емисијом CO2 и страствени путници. За сваку групу је израчуната емисија CO2 на основу начина живота.
Испоставило се да највећу емисију имају активни купци који воле да иду по продавницама и да одлазе на далека путовања. Овакав начин живота доводи до емисије CO2 од 25 тона годишње. Следећи су страствени путници са 17 тона CO2 годишње, нешто мање - 15 тона, стварају љубитељи одласка у продавнице и на нешто ближа путовања. За климу су идеални људи који седе код куће и купују он-лајн, јер они стварају мање од пет тона CO2 годишње.

„Одговор на питање како смањити емисију CO2 је очигледан. Не би требало много путовати, а ако путујете, онда је неопходно да користите транспорт са ниском емисијом CO2. Боље је путовати возом или да идете до најближег кампа уместо лета у првој класи и одседања у хотелу са пет звездица“, наводи се у документу.

Какви можемо постати?

Швајцарски аналитичари су поставили питање: Какав би требало да буде идеалан начин живота који би смањио годишње емисије CO2 до 2,5-3 тоне?
Испоставило се да би потрошачи требало да избаце из исхране друге врсте меса а да два пута недељено конзумирају пилетину и морске плодове. Такође, могу да поједу 50 грама чоколаде и чипса и 25 грама сира. Седам пута недељно на менију може бити поврће, пет пута воће, док паста и кромпир само два пута недељно.
Када је реч о напицима, онда није пожељно да се конзумира пиво, кафа и млеко, остају вино и сода.
Путовања ће морати да се сведу на један лет годишње на краћу дестинацију, моћи ће да се пређе 5.000 километара годишње електричним аутомобилом, пет пута ће моћи да се путује на неку средње удаљену дестинацију, а два пута месечно ће моћи да се путује на дужу дестинацију. Треба избегавати одседање у хотелима са пет звездица, максимум са четири.
На фитнес ће моћи да се иде три пута недељно на 30 минута, сат времена дневно да се гледа телевизија, неће се губити време на видео игрице, за радним столом ће моћи да се седи осам сати дневно, лап-топ ће се користити један сат, а мобилни телефони ће моћи да се пуне само сат времена.
Поред тога потребно је кориговати и навике у кући. Машину за прање веша је потребно користити једном недељно, туширати се три пута недељно по осам минута, купати се у кади једном недељно, пуштати воду у тоалету два пута дневно. Такође, само једном недељно се може користити машина за судове и три пута недељно рерна.
Што се тиче одеће и ту се навике морају мењати: годишње се могу купити два пара фармерки, три кошуље, пет мајци.
У извештају је наведено да су аутори покушали да анализирају узроке емисије ЦО2, на основу којих се могу увидети изазови са којима се суочава свет на путу до смањења емисије гасова стаклене баште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала