- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Берлин и Париз попустљиви према Кијеву

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineУкрајински војници на линији разграничења у Донбасу
Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Немачка и Француска све више иду опасним путем изобличавања Минских споразума за регулисање сукоба на истоку Украјине, изјавио је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански. Како каже, толерисање активности Кијева када је реч о Донбасу „може да доведе до опасног развоја догађаја“.
Према његовим речима, Париз и Берлин имају пристрасан став у „нормандијском формату“.
„Били смо врло огорчени чињеницом да су се наше француске и немачке колеге по питању одржавања састанка у 'нормандијском формату' на министарском нивоу показали као пристрасна страна на тим преговорима. Јер, за оне који читају Минске споразуме и који су упознати са ситуацијом апсолутно је јасно да је срж Споразума – директан дијалог између Украјине и власти Доњецка и Луганска“, напоменуо је Пољански.
С тим у вези, објаснио је да уколико се та чињеница негира или говори да Русија наводно није испунила неке обавезе у оквиру Споразума, у том случају се апсолутно искривљује дух Минских споразума, што је „веома опасно“.

„Нажалост, видимо како наши западни партнери, конкретно Француска и Немачка све више следе тај деструктивни пут који може да нас доведе до неких веома опасних догађаја“, истакао је руски дипломата.

Подсетимо, у главном граду Белорусије у фебруару 2015. године потписан је документ под називом „Пакет мера за реализацију Минских споразума“, који се чешће назива „Мински споразуми“ или „Минск 2“, за разлику од Минског протокола и Минског меморандума, потписаних у септембру 2014. године. Споразум Минск 2 требало би да допринесе прекиду борбених дејстава између Украјине и непризнатих република створених на територији Доњецке и Луганске области и да постави темеље за мирно политичко решавање сукоба.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
РУСИЈА
Кремљ: Оптужбе Русије за агресију скривају припреме Кијева за војно решавање питања Донбаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала