- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор: Вашингтон намерно изврће чињенице о протеривању руских дипломата

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент покушава да обмане светску јавност намерно изврћући чињенице о протеривању руских дипломата из Сједињених Америчких Држава, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Он се осврнуо на изјаву портпаролке Стејт департмента Џалине Портер која тврди да одлазак 55 руских дипломата из Вашингтона не треба сматрати протеривањем или казненом мером.
„У Стејт департменту поново поступају лукаво. Америчка страна покушава да обмане локалну и светску јавност... Приписују нам нешто што нема везе са стварношћу. Ситуација уопште није таква“, наводи се у саопштењу Антонова.
Према његовим речима, управо је Стејт департмент у децембру 2020. године једнострано одредио трогодишње ограничење за службена путовања службеника амбасаде у Вашингтону и генералним конзулатима Русије у Њујорку и Хјустону.
„Што се тиче осталих дипломатских представништава, на снази је петогодишњи период боравка у САД. Изјава да одлазак 55 руских дипломата не треба сматрати протеривањем такође не важи. Јасно нам је указано да ће, уколико тај захтев не буде испоштован, Руси бити лишени имунитета и других дипломатских привилегија. Дакле, ради се о фактичком протеривању“, констатовао је руски амбасадор.
Антонов је такође оптужио Америку за покушаје да наруши суверено право Русије да по сопственом нахођењу именује кадар у својим дипломатским представништвима.
Истовремено је додао да се Москва залаже за искрен и уважавајући дијалог о свим проблемима са визама.
„Сигурни смо да се, уз постојање добре воље, сви проблеми могу решити прилично брзо. Руска страна се залаже за поништавање свих ограничења, увођених последњих година, на реципрочној основи“, поручио је Антонов.
Такође је поново позвао америчке колеге да се врате поштовању међународних обавеза када је реч о дипломатској имовини и нормалном функционисању дипломатских мисија.
Подсетимо, раније је Антонов саопштио да ће 30. јануара Америку напустити група од 27 руских дипломата, као и да ће још једна иста таква група САД напустити 30. јуна.
Након тога је портпаролка Стејт департмента Џалина Портер изјавила да се руске дипломате не протерују из Сједињених Америчких Држава, Русија ће моћи да постави друге дипломате уместо оних који ће морати да напусте земљу.
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Стејт департмент: САД не протерују руске дипломате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала