- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Симбол љубави према отаџбини: Ветар ишчупао 200 година стар храст Тургењева /фото/

© Sputnik / Сергей ПятаковХраст који је засадио Тургењев
Храст који је засадио Тургењев - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Пратите нас
Последњег дана новембра на Орловску област Русије обрушила се олуја. Оркански ветар је ишчупао из корена 198 година стар храст који је засадио руски писац Иван Тургењев.
Према писању руских медија, више насеља у региону остало је без струје, ветар је рушио дрвеће и секао жице, достижући брзину 30 метара у секунди на неким местима.
Готово два века стар храст налази се на имању мајке Тургењева Спаскоје-Лутовиново, које је сада природни музеј-резерват у Мценском рејону Орловске области.
„Мој омиљени храстић већ је постао млади храст. Јуче, усред дана, седео сам више од сат времена у његовој хладовини на клупи“, писао је Тургењев у новели „Фауст“.

Симбол љубави према домовини

Директор музеја Сергеј Ступин изјавио је да су људи из најудаљенијих делова Русије и света долазили да виде храст и да му се поклоне.

„За све који воле Спаскоје, за колектив музеја, као и за мене ово представља ненадокнадив губитак који је и даље тешко схватити. Храст који је засадио Иван Сергејевич Тургењев није био само главна природна знаменитост имања, то је био живи симбол љубави према отаџбини“, рекао је Ступин.

© Sputnik / Михаил ОзерскийХраст који је пре скоро 200 година засадио руски писац Иван Тургењев
Храст који је пре скоро 200 година засадио руски писац Иван Тургењев - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
Храст који је пре скоро 200 година засадио руски писац Иван Тургењев
Он је раније за „Руску газету“ испричао о историји древног храста.
Према његовим речима, Тургењев, који је већину живота провео у иностранству и увек чезнуо за домовином, засадио то дрво када је имао између 13 и 15 година.
„Оно што је интересантно је то што је у парку, који је Иван Сергејевич називао вртом, расла липова алеја, било је јасена, ариша, смрче – а он неочекивано сади храст, дрво које је за њега било важно, које је више пута описивао у својим делима. Када је писац већ био у тешком стању, болестан, писао је пријатељу Полонском да се, када буде у Спаском, у његово име поклони кући, врту, његовом младом храсту, отаџбини, коју вероватно неће видети. Односно, најпре храст, а затим отаџбина. За њега су и Спаскоје и храст били симболи те отаџбине“, објаснио је директор музеја.

Главно дрво Русије

Чувени храст Тургењева уврштен је у Регистар најстаријих стабала.
Ове године је победио на конкурсу „Руско дрво године“, а требало је да учествује и на конкурсу „Европско дрво године“ у фебруару 2022. године.
Руски писац Иван Тургењев, репродукција слике Иље Рјепина из збирке Државне третјаковске галерије - Sputnik Србија, 1920, 05.12.2018
Иван Тургењев — велики амбасадор руске културе на Западу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала