- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији упозоравају: Вашингтон клизи у нови рат

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаАмерички војници
Амерички војници - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Упозорења америчких адмирала да се Кина припрема за напад на Тајван, као и њихова подршка Украјини пред „руском претњом“ могу се сматрати знацима да Америка „клизи у нови рат", пише „Американ конзерватив".
По мишљењу аутора чланка, Американци морају озбиљно да схватају такве изјаве политичара и виших војних званичника, имајући у виду догађаје од пре 80 година.
Аутор подсећа да је од почетка 1920-их година до почетка рата са Јапаном Пацифичка флота САД сваке године одржавала војне вежбе током којих је увежбаван обрачун са потенцијалним противником. После маневара флота се обично враћала у базе на Западној обали, али су јој 1940. године наредили да остане у луци Перл Харбор.

„Нема сумње да је одлуку да флота остане на Хавајима донео председник Френклин Рузвелт. Начелник штаба Ратне морнарице САД Харолд Старк неколико пута га је упозоравао на ризик да буде увучен у рат на два фронта са Јапаном и Немачком", напомиње издање.

Како је историја показала, присуство америчке флоте у Перл Харбору није спречило напад Јапана 1941. године, а затим је уследила капитулација САД у бици за Корехидор (битка за ово острво је једна од одлучујућих у Филипинској операцији, а освајање острва од стране јапанске војске 1942. године је било последња фаза освајања северних Филипина).
На основу горе наведеног, аутор истиче да ће употреба војне силе против Кине и Русије захтевати од САД да ангажују и своје и савезничке копнене, ваздушне и морске снаге.

„Међутим, Американци нису ништа боље спремни за ту мисију него у време Перл Харбора", признаје он.

Само је Јапан до сада обновио део своје некадашње војне моћи, али његово придруживање хипотетичком рату против Русије и Кине чини се као „нешто фантастично". У сваком случају азијске земље желе да са Пекингом успоставе дијалог, а не да воде деструктивни регионални рат, наводи се у чланку.
Вашингтон и његови НАТО савезници су напокон схватили да се не треба плашити „шаке војника у зеленим униформама", већ високотехнолошке офанзиве руске копнене војске уз примену конвенционалног наоружања. Ако она почне, биће је немогуће зауставити, закључио је аутор.
Амерички војници пролазе испод застава Америке и Албаније на КиМ - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
СВЕТ
Aмерика се приближава опасној црвеној линији великог рата: Држе фитиљ и за паљење Балкана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала