- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белоруски председник: Оружје кријумчарено из Украјине требало да се употреби против мене

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Кријумчарење оружја чији је покушај предаје мигрантима на граници са Пољском пресрео КГБ Белорусије, долазило је из Украјине, а илегални промет почео је пре мигрантске кризе, изајвио је у интервјуу за РИА Новости белоруски председник Александар Лукашенко.
Лукашенко је истакао да су оружје хтели да употребе против председника Белорусије, руске војне базе и новинара, укључујући дописника „РТ“ Константина Придибајла.
„Ми смо то приметили, мислим, пре три недеље, а почели смо да пратимо још раније. Овај промет оружја већ долази из Украјине, то је катастрофа“, приметио је Лукашенко.
Према његовим речима, кријумчарење иде преко украјинске границе, а један случај је забележен из Донбаса преко руске границе.
„За две године један случај, све остало је ишло преко украјинске границе. И почело је пре избеглица. И већ смо приказивали та тајна скровишта на телевизији, привели смо људе“, рекао је он.
Председник Белорусије објаснио је да је „оружје било намењено после председничких избора за елиминисање председника и вршење терористичких напада на територији Белорусије“.
„Пресекли смо против руске војне базе... против наших новинара, против вашег новинара Костје Придибајла... Он се такође нашао на санкционом списку. Приводили смо људе... Организатори су били... Американци и Белоруси који су приведени у Москви. А оружје ─ тамо су прављена скровишта, открили смо једно скровиште у близини Минска. Полиција и КГБ су чекали, дошао је човек по оружје и привели смо га тамо, на лицу места“, испричао је белоруски лидер.
Он је додао да су криминалци хтели да искористе оружје за организовање сукоба у избегличком кампу.
Како је рекао, када су поливали људе хемикалијама на граници, тада су употребили оружје. То би могло да изазове у најмању руку гранични сукоб, а ко зна у шта би се то даље претворило.
„Припадници КГБ-а открили су покушај да се тамо пребаци оружје, када су тек планирали и почели смо да чувамо тај камп. Наши граничари у потпуности чувају камп да тамо нико не би пришао“, додао је Лукашенко.
Он је напоменуо да када белоруски граничари не би чували тај камп, „био би као други кампови, као што имају у Европској унији, такви привремени кампови“.
„Морам рећи да би већ одавно дошло до сукоба на граници са Литванијом и Пољском. Стога морамо да штитимо тај камп од продора оружја које долази из ратне зоне, из Украјине, преко тамошње украјинске границе, на територију Белорусије“, констатовао је Лукашенко.
Раније је белоруски КГБ привео човека који је превозио оружје за терористичке групе у земљу и који је успео да направи неколико скровишта. Против приведеног Сергеја Соколова покренут је кривични поступак збот терористичког акта. Према речима портпарола КГБ-а, страни покровитељи су Соколову поверили задатак опремања скровишта ватреним оружјем, муницијом и експлозивним направама у разним деловима Белорусије. Ова скровишта била су намењена другим екстремистичким групама које су покушале да формирају стране обавештајне службе.
Неколико хиљада миграната последњих недеља се окупило на граници Белорусије и Пољске у нади да ће стићи до земаља Европске уније. Пољске власти појачале су граничну безбедност, кон центрисале војску и осујетиле покушаје илегалних имиграната да уђу у земљу, окривљујући Минск за мигрантску кризу. Све ове оптужбе Белорусија демантује, тврдећи да Пољска насилно протерује мигранте на територију белорусије и вештачки заоштрава ситуацију са избеглицама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала