- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Украјина да буде уздржана

© REUTERS / LEAH MILLISАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Сједињене Државе позивају Украјину да у светлу актуелне напетости у односима са Русијом покаже уздржаност, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
Подсетимо, Русија је небројено пута одбацила оптужбе Запада и Украјине о „агресивном понашању“, истичући да никога не угрожава и да не намерава да било кога напада. У Москви је такође наглашено да се изјаве о „руској агресији“ користе као оправдање за размештање додатне војне технике НАТО у близини руских граница.
„Нажалост, ситуацију озбиљно компликује отворено деструктивна линија држава НАТО-а које теже да увуку Украјину у своју орбиту, да је, како је рекао председник, претворе у 'антиРусију'. Повећавају се испоруке смртоносног оружја Кијеву, умножавају се провокативни маневри са учешћем САД на копну, у ваздуху и на мору у близини наших граница. Притом, покушавају да нам диктирају како треба да се понашају Оружане снаге Русије на својој територији“, оценио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у говору у Савету федерације.

Спрема се нови пакет санкција Белорусији

Блинкен, који је учествовао на министарском састанку НАТО у Риги, рекао је да Америка у координацији са западним савезницима припрема нови пакет санкција Белорусији.
Председник Белорусије Александар Лукашенко недавно је изјавио да Сједињене Америчке Државе, користећи Пољску, балтичке земље, Украјину, као и мигрантску кризу на граници Белорусије, желе да изазову рат.
„Они покушавају да искористе те јадне избеглице, тај процес. Они већ отворено говоре: 'Укључити НАТО'. А шта значи НАТО? Покретање рата. Они нас провоцирају. То Европи не треба, Европа то не жели, Европа не жели рат. Коме треба тај рат? Американцима“, рекао је Лукашенко на седници уставне комисије и радне групе о доради нацрта устава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала