- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блокиран Бајденов налог о обавезној вакцинацији здравствених радника

© AP Photo / Jessica HillЗдравствени радници у САД примају вакцину компанија Фајзер Бајонтек
Здравствени радници у САД примају вакцину компанија Фајзер Бајонтек - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Окружни судија Тери Даути у Луизијани блокирао је савезни налог за вакцинацију против ковида 19 за здравствене раднике, коју је прописала администрација Џоа Бајдена.
Одлука судије Даутија важи широм САД, осим у 10 држава у којима је центру за здравствену заштиту већ онемогућено да примењује обавезну вакцинацију на основу раније одлуке савезног судије у Сент Луису.
Даути је пресудио по тужби коју је водио републички државни тужилац Луизијане Џеф Ландри и којој се придружило 13 других држава, али је Даути додао забрану широм земље у својој пресуди.
Забрана коју је дао судија Тери Даути је заправо проширила посебну наредбу коју је у понедељак издао савезни суд у Мисурију. Прва се односила само на 10 држава које су се придружиле тужби против одлуке председника да захтева од свих здравствених радника у болницама и старачким домовима да добију барем прву вакцину до 6. децембра и да буде потпуно вакцинисани до 4. јануара.

„Нема сумње да је обавезивање вакцине за 10,3 милиона здравствених радника нешто што би требало да уради Конгрес, а не владина агенција. Чак није извесно ни да би акт Конгреса којим се налаже вакцина био уставан“, рекао је окружни судија за западни округ Луизијане.

Судија Даути такође је навео да су тужиоци „имали интерес да заштите своје грађане од обавезне вакцинације“ и да спрече губитак послова и пореских прихода који би могли бити резултат условљавања.
Неколико градова и држава је већ наметнуло обавезну вакцинацију за здравствене раднике, у настојању да обуздају заразу која се преносила из заједница у медицинске установе као што су старачки домови, преноси „Њујорк тајмс“,
Вакцинације међу запосленима у здравству порасле су од лета, иако случајеви заражених међу штићеницима и особљем остају на хиљадама пријављених сваке недеље. Широм земље, стопа имунизације међу особљем старачких домова је углавном више од 74 процента.
Више од десет држава и неки послодавци удружили су снаге у борби против обавезивања приватних послодаваца са 100 или више радника да уведу имунизацију у целој компанији. Апелациони суд је привремено блокирао и тај мандат, јер су оспораватељи политике иступили са аргументима да је Управа за безбедност и здравље на раду прекорачила своја овлашћења.

Бела кућа: Бранићемо захтев за вакцинацију пред судом

Бела кућа је данас саопштила да ће Министарство правде „снажно бранити“ владин ауторитет у намери да промовише своје захтеве за вакцинацију.
„Знамо да захтеви за вакцинацију функционишу. Уверени смо у способност владе да промовише захтеве за вакцинацију и Министарство правде ће то енергично бранити на суду“, рекла је портпаролка Беле куће за Ројтерс.
Гугл - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Побуна у Гуглу због обавезне вакцинације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала