Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Идеја о албанском држављанству за становнике Косова неприхватљива за Србе

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаАлбанац са кечетом и грбом Албаније
Албанац са кечетом и грбом Албаније - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Током недавног боравка албанског председника Иљира Мете у Приштини Рамуш Харадинај подгрејао је тему давања држављанства Албаније свим Албанцима, ма где се налазили и без условљавања. Иако одговор за сад није добио, Ивица Симић, аналитичар са КиМ, каже да је јасно да је та идеја неприхватљива за Србе са Космета јер би их удаљила од Србије.
Такав потез, упозорава Симић, био би без сумње и корак ближе стварању велике Албаније. Харадинај, који и сам од 2017. године има албанско држављанство, сматра да је ово питање од националног интереса и да би било од користи у спорењу са Србијом.

Корак ближе ка уједињењу

Ивица Симић, аналитичар и новинар портала „Косово онлине“, за Спутњик наглашава да је ово само још једна у низу изјава косовских политичара чији је циљ уједињење Косова са Албанијом, другим речима, стварање велике Албаније.
„То је недвосмислено пут свих албанских политичара на КиМ, било да су на власти или у опозицији. У последње време на различитим скуповима су све отворенији ти повици ка великој Албанији,“ каже наш саговорник.
Симић подсећа и да сам премијер тзв. Косова Аљбин Курти у свом кабинету не држи заставу Косова већ заставу Албаније.
„Србима на КиМ очигледно се на овај начин покушава сузити маневарски простор јер оно што их спаја са Србијом је све удаљеније и јер Срби све теже долазе до централне Србије и обрнуто, док међународна заједница ћути,“ каже Симић.

Давање држављанства би утицало на преговоре

С друге стране, додаје он, Албанцима са Косова је пут ка Албанији и у буквалном смислу сваким даним све лакши.
„После последње заједничке седнице влада Албаније и тзв. Косова пре пар дана утисак је да им је главна тема била велика Албанија јер је акцент седнице био на томе да Албанија лобира да Косово постане призната држава у УН после чега би се припојили Албанији. Тако да Харадинајева изјава није случајна, посебно сада кад је на локалним изборима остварио боље резултате него што се очекивало,“ каже Симић.
Наш саговорник са КиМ сматра да ће, ако се којим случајем деси да Албанија званично или прећутно почне да косовским Албанцима даје држављанство, то имати утицаја и на преговоре с Београдом.
„Ако се нека страна залаже за припајање другој земљи а преговара о свом статусу то је сулудо. На сва уста се звони о великој Албанији а у Бриселу треба да се разговара о споразумима које Косово треба да примени. Како разговарати о споразуму о слободи кретања на Јарињу ако су Приштина и Тирана већ потписале споразум о слободном преласку косовско-албанске границе,“ истиче наш саговорник.

Утицало би на бирачко тело у Албанији

С друге стране професор Неџмедин Спахиу, доктор политичких наука из Приштине, сматра да некима у Албанији идеја о албанском држављанству за косовске Албанце не би ишла у корист, јер би пореметила бирачко тело.
„До тога неће доћи тако да то што Харадинај говори заправо се тиме поиграва јер ЕУ није дала визну либерализацију за грађане Косова а то се нестрпљиво ишчекује. Такође оваквим изјавама покушава да придобије и неки глас за могуће изборе на Косову,“ уверен је Спахиу.
Харадинај је истакао да би давање држављанства свим Албанцима било и у интересу Албаније јер би тако повећала и број учесника на тржишту и у привреди.
Харадинај је напоменуо да ако сви Албанци добију држављанство, онда ће бити више од 10 милиона људи повезано са Албанијом, који ће дати свој допринос у свему, укључујући порезе и доприносе.
„Тако ће моћ албанске државе да се повећава на економском, безбедносном плану, као и у другим областима”, поручио је некадашњи косовски премијер.
Косово и Албанија, како је рекао, имају велику потребу да се договоре о свим протоколима међусобних односа у свакој области живота, као и да је важна брзина њиховог спровођења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала